1. 11. 2006 Zofijina bodica

Mississippi Butalija burning

Bonbonček 58

Krajani Bambrusa v spodnji Butaliji so na zboru krajanov sprejeli sklep, s katerim od oblasti zahtevajo dokončno preselitev tamkajšnjih Romov na ustreznejšo lokacijo »zaradi varnostnih in ekoloških razlogov«. Konec citata. Končno, zares končno, so zavzdihnili Butalci. Tako se več ne gremo. Kot je za BTA povedal predsednik butalske skupnosti Balojz Binkovec, so na zboru postavili tudi pogoj, da se Romi na to območje nikoli več ne vrnejo. Dovolj je bilo.

Rečeno, storjeno. Butalci so prepričali šolskega ministra, da so Cigani nevarni za pitno vodo in za nas, Butalce. Zato jih je treba odseliti. Tu več ne morejo biti in pika. Naj gredo v Postojno. In res, ministru se je zdela ta ideja dobra. Pa so Butalci dali prepeljati cigane v Postojno, v zbirni center. Tu vam bo lepo, so dejali. Stavba sicer razpada in nima elektrike, ampak nič hudega. Tople vode ni, ampak boste že. Radiatorje in milo vam bomo takoj prinesli, le pridni bodite, da ne boste kam ušli! Tu imate nekaj igračk! Vam bo lepo, vam povemo, boste videli! Pa nikar nazaj v Bambrus, prosim!

Bambrušani so bili zdaj zadovoljni. Daleč od oči, daleč od srca. Bučno so z vilami pozdravili zmago pravne države, kar je Butalija končno postala. Ker kaj se to pravi, da bi ti drugorazredni državljani živeli na svoji zemlji? To vendar ne gre, Butalija je naša.  In  kaj se to pravi, da bodo ti cigani nas tu izzivali? Oproščeni so skoraj vseh stroškov, večjih dajatev, prekrški jim do živega ne pridejo, ker »nič« nimajo, delajo tako ne, nič ne delajo, saj bolje živijo od sociale, vrtec jim ni potreben, saj so vsi doma. Če že v šolo zaidejo,  jim država kupi knjige in plača malico. Pa še nasvet za vas, so dodali Butalci. Na cesti raje zapeljite na pločnik, ker avta nimajo registriranega, torej adijo odškodnina, če te zadane – ob njihovem pijanem divjanju je to zelo verjetno. Aja, izpita za avto tudi nimajo. In tako kot povprečen Slovenec enkrat dočaka svoj 18. rojstni dan in polnoletnost, tako gre vsak cigan za kakšno leto ali dve v zapor zaradi vloma, prekrškov, nasilja… Policija jim blizu sploh ne upa, ker so zaščiteni bolj kot policaj. Če ima srečo, gre v njihove zaselke več policajev, da si krijejo hrbet, ker vemo kako je glede orožja pri ciganih. Toliko o koncu pravne države. Pa saj niso vsi enaki, pravite, gumci zagamani? Mogoče res kje v Prekmurju kakšen hodi v službo, to kar se dogaja drugje po Butaliji, pa ne gre nikamor. In vsi jih imamo že dovolj Dost mamo. Še pride dan za njih, upam da je to v Bambrusu šele začetek. Ne v Zaplano, v Kočevski rog z njimi! Naj se parijo z medvedi! Konec citata.

Butalci so bili hudimano jezni na cigane. Cigani z neprilagojenostjo in samovoljnostjo povzročajo zavračanje in nestrpnost. Prav neverjetno je, jim ni šlo v račun, da se cigani v vseh teh letih in obilici časa, niso nikdar niti poskušali sami preživljati s kmetovanjem in se tako prilagoditi novemu okolju. Vnašanje navad, ki jih drugi vidijo kot škodo, in vztrajanje pri teh navadah oziroma neprilagodljivost pa gotovo v vsakem okolju, ne le v Evropi, naleti na odpor avtohtonega prebivalstva. Tu pa je treba upoštevati, da dogovori s cigani niti po mnogih letih ne uspejo, saj se izmikajo vsakršni odgovornosti. Zelo zelo nenavadna poteza zagovornikov ciganov,  da niti enkrat niso omenili, da je v primeru ciganov potrebno enakopravno in striktno izvajati zakone!!! »Zato je krematorij in sterilizacija nujno potrebna.« Konec citata.  Točno tako, se dejali Butalci. To je to, zdaj vemo, zakaj se je treba boriti.

Minister in vlada butalska sta bila zelo zadovoljna s storjenim. Najbolje bo, da vse te cigane spravimo v en red. Na en kup, pa ograjo okoli, se je slišalo. Spet drugi Butalci so bili ogorčeni. To je rasizem, to je diskriminacija, to je nezaslišano, neustavno in sploh kratenje človekovih pravic. Tudi oni so državljani republike Butalije in imajo ustavne pravice. Napovedali so ogorčeno, da bodo seznanili ustrezne evropske institucije, ker tako se delati ne sme. Joj, kako so bili jezni vladniki butalski, ko so to slišali. So rekli: a vi nas pa špecate, špeckahle! Kaj pa ste vi storili v vseh teh letih? Mi se vsaj trudimo, treba je cigane dati na kup, da se stisnejo in da jim bo topleje! Pa vodo, vodo moramo zaščititi! Vi pa kar špecate, barabe!

Stvar se še ni končala, ko so bili Butalci že jezni in povsem razdvojeni. Eni bi branili cigane, večina bi z njimi v krematorij. Kajti Butalci so bili pač Butalci in ponosni na svojo pamet, izvor in vlado. Ta vlada bo naredila red, treba je uvesti disciplino, so prikimavali. Saj zato smo jo volili. In ko so tega že imeli dovolj, so se odplazili na masažo glave. Hudo jih je že pekla od pretiranega naprezanja domišljije glede tega, kaj bi delali ciganom. Butn, butn, butn je odmevalo pozno v noč. In ker so bili Butalci, ne pa nekakšni Romi, se niso prav nič utrudili.

(citati so vzeti iz forumov časopisa Delo in Večer)

Objavljeno z dovoljenjem radia MARŠ  - 95,9 MhZ in www.radiomars.si

Oznake: