6. 11. 2015 Predavanje

Bližnjiki z Bližnjega Vzhoda

Predavanje dr. Primoža Šterbenca z naslovom »Bližnjiki z Bližnjega Vzhoda«, ki je v Mariboru potekalo v sklopu Kulturne ambasade Palestine 2015.

Begunskega vala, ki v zadnjih mesecih pljuska v Evropo, tudi skozi Slovenijo, ni mogoče razumeti brez poznavanja ameriško vodenih vojaških intervencij v muslimanskem svetu v zadnjem desetletju in pol. Američani so predvsem z napadom na Irak leta 2003 odprli grozljivo Pandorino skrinjico, saj so izjemno intenzivirali sunitsko-šiitski konflikt, ki od leta 2014 v največji meri uničuje Sirijo. Z napadom na Irak so namreč ustrelili v simbolno, zgodovinsko in religijsko središče Bližnjega vzhoda. Po šiitskem prevzemu oblasti v Iraku se je izoblikoval “šiitski polmesec”, segajoč od Irana do Libanona, sunitsko dominirane države iz Perzijskega zaliva pa ga hočejo v Siriji na vsak način zrušiti. Sirijo sicer uničujeta še dva druga konflikta: med Izraelom in ZDA ter “taborom odpora” ter geostrateški med Zahodom in Rusijo. Kljub temu, da je vprašanje Palestine od leta 2011 potisnjeno v ozadje pozornosti mednarodne skupnosti in medijev, pa slejkoprej ostaja temeljni vir nestabilnosti na Bližnjem vzhodu, glede katerega je vse manj možnosti, da bo pravično razrešeno. Izrael vse od leta 1967 z nenehno kršitvijo mednarodnega prava uničuje možnosti za nastanek palestinske države in mrcvari Palestince, to pa lahko počne zaradi neodzivnosti ZDA in tudi EU. V zadnjem letu in pol napetosti v Palestini naraščajo zaradi vse bolj očitnega izraelskega agresivnega vstopanja v prostor Haram Al Šarifa v Vzhodnem Jeruzalemu, kjer obstajata Kupola na skali in mošeja Al Aksa, ki sta tretji najsvetejši kraj za sunitske muslimane. Nerazrešitev palestinskega vprašanja med drugim Islamski državi v pomembni meri omogoča privabljanje privržencev.

Dr. Primož Šterbenc je diplomiral in magistriral iz mednarodnih odnosov ter doktoriral iz sociologije religij. Trenutno je docent na Fakulteti za management Univerze na Primorskem. Napisal je znanstveni monografiji “Šiiti: Geneza, doktrina in zgodovina odnosov s suniti” (2005) ter “Zahod in muslimanski svet: Akcije in reakcije” (2011), poleg tega pa tudi več znanstvenih in strokovnih člankov. V zadnjem času se ukvarja predvsem z islamom, zgodovino in sodobnimi problemi muslimanskega sveta, odnosi med Zahodom in muslimanskim svetom, izraelsko-palestinskim konfliktom ter geostrateškimi in varnostnimi vprašanji v Evraziji.

Fotografije (vir: III. gimnazija Maribor)

Oznake: