2. 11. 2015 Obvestila

Kulturna ambasada Palestine 2015

5.11.2015 – 29.11.2015

Ljubljana, Maribor

V le nekaj mesecih je v Evropo pribežalo na tisoče ljudi, med njimi mnogi iz Bližnjega vzhoda. Begunci, ki prihajajo v Evropo, nas spodbujajo k temeljitemu razmisleku o humanosti in človekovih pravicah ter k razumevanju evropske politike na Bližnjem vzhodu. Dogajanja v regiji ne moremo in ne smemo ločiti od politike mednarodne skupnosti, katere del je tudi Slovenija. Med begunci, ki prihajajo so tudi Palestinci in Palestinke. Za razumevanje dogajanja v regiji je ključno tudi poznavanje dogajanja v Palestini, ki predstavlja večni vir nestabilnosti v regiji. Dogajanje na Bližnjem Vzhodu je v medijskem prostoru pogosto iztrgano iz širšega družbeno-političnega konteksta, kar nam onemogoča poglobljeno razumevanje in videnje lastne vloge in odgovornosti. Večletna vojna v Siriji, vojno stanje v Afganistanu in Iraku, 68 letna okupacija Palestine je za mnoge od nas le medijska novica, za prebivalce regije pa vsakdanja resničnost, za katero pa je v veliki meri (so)odgovorna prav politika Evropske unije.

Kulturna ambasada Palestine skuša širiti prostore razumevanja. Pripoveduje zgodbo o Palestini in Palestincih. O deželi na Bližnjem Vzhodu, v kateri svoboda ni nekaj samoumevnega. O deželi oljk in pomaranč z bogato kulturno-zgodovinsko dediščino, v kateri pa so ljudje prisiljeni živeti za zidovi in v izgnanstvu in od katerih ima 5 milijonov ljudi status begunca.

V okviru Kulturne ambasade Palestine bomo razmišljali o vlogi Evrope in Slovenije v Izraelu in Palestini. Mednarodna skupnost ostaja do izraelske okupacije in apartheida ravnodušna, ter gospodarsko, vojaško in raziskovalno sodelovanje med Izraelom in Evropo le še povečuje. Odnos Evrope do Izraela in Palestine ne izpostavi le geostrateških interesov, ki so v ozadju, temveč postavi pod vprašaj tudi razumevanje človekovih pravic, demokracijo in spoštovanje mednarodnega prava.

Vabljeni, da se nam pridružite pri odpiranju alternativnih prostorov za te pripovedi.

Program Kulturne ambasade Palestine 2015 (PDF)

Oznake: