18. 2. 2016 Zofijina bodica

Žica ni kultura

Avtor:

Prešernovo proslavo v Cankarjevem domu so cenzurirali. Tega ne bi vedeli, če nam režiser proslave, Mare Bulc, ne bi zaupal. Povedal vsem na glas. Njen umetniški del so spremenili, pravi. Torej avtorski del. Izločili so nekaj ključnih temeljev. Zahtevali so novo scenografijo, zato je scenografka odstopila. Odslovili so enega ključnih nastopajočih, dodali novo obvezno umetniško točko in drugo. Že pred tem so Bulca ustrahovali z odpovedjo. Vse to nam je povedal režiser. Mu lahko zaupamo?

Problem cenzure Prešernove proslave je resen problem. Tudi nerazrešen. Dokler ga ne bomo razčistili, bo na proslavi in delovanju Upravnega odbora velik madež. Kar je želel Bulc storiti, je uvesti žico kot enega izmed elementov scene. Žica, bodeča ali ne, je bila preveč.

Zato so se ga lotili. Dr. Janez Bogataj je pojasnil, da je proslava poklon umetniku, Prešernu torej, in ne politični shod. Govoriti o žici je torej postalo eminentno politično vprašanje. Ne družbeno, ne vprašanje človeka in njegove človečnosti. Omenite žico ali begunce in že bodo rekli, da politizirate.

Pogled na kulturo in umetnost, ki mora biti oropan žice, je čuden pogled. Nekdo nam je zapovedal: umetnost, ne politika! Ker žica, prosim vas lepo, ne sodi v kulturni program tega ranga! Prešerna bi zabolelo!

Po režiserju so pljuvali še naprej. Bulc ne more biti pomembnejši od nagrajencev, je dejala članica odbora. Ja, in zdaj se bomo ukvarjali s tem domišljavcem? A res noben kulturni praznik ne more miniti brez škandala, je dejal mariborski nagrajenec. Kje je tvoja kultura, ti nevzgojeni režiser?

Izjava o cenzuri je skoraj zasenčila nagrajence, je dejala novinarka. Ista poanta: ni lepo gnjaviti s cenzuro, umetniki so pomembnejši.

O cenzuri bi torej, po mnenju mnogih, morali molčati. Zato pa je Bogataj v slavnostnem nagovoru ponosno omenil svoje zasluge za kanapeje v avli in darežljivost države. Ker sploh še financira proslavo, moramo biti po božje hvaležni ministrici. Žica pa sodi le na kip na Prešernovem trgu. Kar se procedur tiče, pa se jih po bogatajevsko da tudi lepo zaobiti, že dokazano z nagrado Jožetu Možini.

No, angažirani mediji so uspeli rešiti zadevo. Prosto po principu: v naši vasi ni ljudožercev. Prejšnji teden smo pojedli zadnjega. Torej: v Sloveniji cenzure na dan kulture ni, bomo srečno dejali naslednje leto. Zakaj? Ker smo lani uspeli izločiti zadnjega cenzuriranca. Aja, pa modro bi bilo v te opevane procedure dodati, da se po novem ne more nagraditi umetnikov in kulturnikov, ki tematizirajo begunce in žico. To ni fajn. Naj ostane kultura prostor svobode, ne novih delitev med nami.

Se še komu zdi, da brijejo norce iz nas? In da bi moral Bogataj odstopiti? Pa dobro jutro vsem!

Kolumna je bila predstavljena v jutranjem programu televizije Net TV, »Nov dan«.