28. 9. 2013 Pogovor

Upor – Arabska pomlad in evropska jesen

Posnetek pogovora ob predstavitvi knjige Boštjana Videmška in Jureta Eržena: »UPOR – Arabska pomlad in evropska jesen«, ki je potekala v Mestni knjigarni Mladinske knjige v Mariboru.

Pogovor z Boštjanom Videmškom je povezovala Simona Kopinšek.

Boštjan Videmšek in Jure Eržen sta vse od leta 2000 nerazdružljiva reporterska dvojica. Njuna nova knjiga Upor: arabska pomlad in evropska jesen nas na južni strani Sredozemlja popelje skozi arabske pomladi s poročilom priče revolucije v Egiptu, z mednarodnim vojaškim posredovanjem v Libiji ter krvavo državljansko vojno v Siriji, na severni strani Sredozemlja pa nas z veliko igro mednarodnih finančnih institucij, drvenjem Grčije v tretji svet ter potopom Španije in Cipra pripelje do konca Evrope, kot smo jo poznali.

V predgovoru h knjigi je Slavoj Žižek zapisal: »Videmškova knjiga opisuje proces ‘od revolucije h kontrarevoluciji’ v južni Evropi; med odlikami knjige je navsezadnje to, da Slovenijo vključi v kontekst evropskega dogajanja. Zaradi brezkompromisne analize zagat radikalnih gibanj, in to s stališča angažiranega borca, je knjiga preprosto obvezno branje za vsakega razmišljajočega državljana. Videmškovo angažirano poročilo nas kruto sooči z dilemo: se je upor splačal?«

»Videmškova nova knjiga je preprosto najboljša analiza sedanje globalne situacije, ne le pri nas, ampak tudi v svetovnem okviru. V racionalni državi bi jo morali natisniti v deset tisočih izvodih in jo zastonj deliti po srednjih šolah kot obvezno berilo za etiko in domovinsko vzgojo – ali kakor koli se že zdaj imenuje predmet, ki je naslednik starega razvpitega samoupravljanja s temelji marksizma,« še dodaja Žižek.

Organizator: Mestna knjigarna Maribor