8. 6. 2016 Zofijina bodica

Skalpel Zimmermann in napaka

Avtor:

Spoštovano občestvo, po nekajtedenski medijski nadaljevanki vam mora biti jasno: če imate krčne žile, ne morete biti varni pred zdravniki. No, ne morete biti varni pred nekaterimi zdravniki. Govorim o aferi Zimmermann – šokantni dih in žile jemajoči zgodbi, ki jo je ekskluzivno razkrila novinarka TV Slovenija.

Če kaj, potem ste lahko dolge tedne spremljali vse podrobnosti in vse dodane fotografije in posnetki ženskih nog pred in po krvožilnem posegu razvpitega zdravnika in kirurga dr. Zimmermanna. Se čudili in zgražali nad brazgotinami na njih in spremljali fotografije tistih, ki so jim morali amputirati nogo. Rezultat? Gotovo boste poslej dobro premislili, h kateremu zdravniku boste zavili.

Težava ni samo v tem, da bi zdaj dejali, da bi morali svoje noge poslej skrivati. Pred zdravniki in pred mediji. Težava ni le v tem, da so menda zdravniki skočili sebi na pomoč in mazača niso prijavili, ne policiji in ne zdravniški zbornici. Prav tako se motijo tisti, ki želijo zdaj populistično razlagati, kako je zgodba o Zimmermannu zgodba o tipičnih Slovencljih, ki skupaj držijo in ne priznajo svoje napake. Kakšno prazno pretiravanje!

Pa vendar, zadeva je še hujša. Zdravniki so v en glas govoril o zdravniški napaki. O strokovnih napaki. Mediji so v en glas govorili o istem, strokovni napaki. Gospod kirurg, ki je malodane operiral na železniški postaji, če je bilo treba, naj bi delal napake.

Ko slišite kaj takega iz ust najbolj vidnih strokovnjakov in vodstva zdravnikov, potem se morate prijeti za glavo. Pa ne zaradi skalpela, ki se vam približuje. Je Zimmermann res delal napake? Ne, gotovo so med njimi bile tudi tiste klasične, toda večina serijskih opravil gospoda ne ustreza temu opisu. In v tem je težava: treba bo najti  druge vatle.

Kaj vendar je gospod počel? Predvsem je rezal zdrave noge. Prepričeval je vse, kar leze in gre, da potrebujejo njegov poseg. In to hitro. Zakaj je to počel? Seveda, zaradi denarja, zaradi profita, zaradi lakomnosti. Kot zasebni zdravnik je želel predvsem služiti. Bomo temu rekli napaka? Ne bomo. O napaki  govorimo takrat, ko pride do nepričakovanega in nenačrtovanega dogodka, ki povzroči ali bi lahko povzročil škodo bolniku. V tem smislu je ta odstopanje od rutinskega in pričakovanega načina izvedbe zdravstvenega ukrepa. Spet lahko ugotovimo, da niti tak opis ne opiše situacij, o katerih govorimo – v ravnanjih kirurga ni bilo prav veliko nenačrtovanega. Nasprotno, svojo zaslužkarstvo je še kako načrtoval.

Je bil Zimmerman malomaren? Tudi ne. Je pa izvajal nekaj drugega, sodeč po vseh medijskih poročilih: iskal je nedolžne in zdrave žrtve, jim ponudil ambulantni poseg proti plačilu, večkrat v higiensko neustreznih razmerah, in zaračunaval svojo storitev, kasneje pa preganjal paciente s SMS sporočili, če so zamujali, pri tem pa oškodoval tudi zavarovalnico in vse davkoplačevalce. No, kar nekaj časa se je tudi pretvarjal, da je kirurg in operiral brez licence, ki jo je kasneje pridobil v Nemčiji.

Spornost njegovega sistematičnega ukvarjanja s pacienti je pretežno zato povsem drugje: strogo vzeto ni v napakah, ampak v odvečnosti posegov in v šušmarski ali mazaški dejavnosti, nestrokovno opravljenem delu. Med napako in rutinsko ponavljano nestrokovno dejavnostjo zaradi materialnih koristi pa je bistvena, verjetno odločilna razlika.

Ko bodo pri Zdravniški zbornici ali tožilstvu vlagali obtožnice zaradi strokovnih napak, bodo te v veliko primerih lahko padle. Ker se bo Zimmermann lahko lažje obranil pred napačnimi obtožbami. Vsi se strinjamo, da mu je treba odvzeti licenco. In ravno za to gre – da razumemo, kako kategorizirati njegova dejanja, da ne bomo napak delali še mi in podaljševali življenja tistim, ki po deželi strašijo s svojimi skalpeli in opravljajo svoj frankensteinski posel. Mazaču, ki vas je zastrupil, pač ne bomo dejali, da dela strokovne napake. Nekomu, ki ubija paciente iz morilske strasti, tudi ne bomo dejali, da je delal strokovno napako. Zato velja danes še bolj kot sicer: ostanite še naprej živi. Pa srečno!

Kolumna je bila predstavljena v jutranjem programu televizije Net TV, »Nov dan«

Oznake: