27. 4. 2016 Zofijina bodica

Ruski napad na Vršič

Avtor:

Predsednik republike Borut Pahor je ruskega predsednika Vladimirja Putina povabil na slovesnost ob stoti obletnici Ruske kapelice pod Vršičem. In res, Putin prihaja v Slovenijo. Kako bi smeli oceniti napovedani obisk?

Bolj kot vsebina to pot vznemirja samo povabilo. Našega Pahorja so ameriški diplomati posvarili, naj tega nikakor ne počne. In medtem ko je pri nas Putin po pomoti postal tako rekoč sinonim za boj proti ameriškemu neokolonializmu in kapitalizmu nasploh, pomemben zaveznik proti ameriškemu trgovinskemu sporazumu z Evropo, pri sebi doma velja predvsem za hudega kršitelja človekovih pravic s polno medijsko kontrolo.

Pred leti se je ruski predsednik, ki ga s Pahorjem druži velika skrb za telesni imidž in populizem, pohvalil s skoraj neverjetnim opisom samega sebe. Dejal je: »Seveda sem absoluten, čisti demokrat. Vendar veste, v čem je problem? Pravzaprav je to tragedija. Sem edini, ker preprosto ni nikogar drugega na svetu.«

Putin, ki se ima za čistega, za absolutnega, za osamljenega in za demokrata, ki ne more najti drugega, se bo to pot na Vršiču in morda v Ljubljani lahko družil z našim predsednikom. Če bo ruski predsednik dobre volje, bo lahko pojasnil, zakaj so panamski dokumenti nedavno odkrili, da je menda v davčne oaze pospravil okoli dve milijardi svojega, ja, svojega denarja!

A pustimo ob strani vprašanje, ali je bilo vabilo Putinu smiselno. Bolj kot tehtanje med »DA ali NE« je moteča pristno domača mentaliteta, ki obiske tujih državnikov dojema kot neverjetno srečo, ki se nam je pripetila. Cankarjansko hlapčevstvo, ki ga kažemo na vsakem koraku, redno vznemirja misel, da nas bo obiskal nekdo izmed velikih – ob njem se bomo vendarle znova lahko počutili zelo pomembne. Ja, tega nam kronično primanjkuje.

In potem seveda Pahor. V vabilo Putinu je zapisal, da ga vabi v Slovenijo, da ima z njim »različne poglede«, je dejal, vendar da to le še, citiram, »dodatno spodbuja potrebo po dialogu«. Predstavljajte si torej vrhunec takega sprenevedanja: nekoga vabite k sebi domov, toda napišete že vnaprej, da imata različne poglede, da se z njim ne strinjate. Res čudno, da je ruski predsednik sploh pristal na takšno nevljudnost.

Najhujši med neolikanimi izpadi je pa tale. Pahor je lani ob ruski vojni intervenciji na Krimu za televizijo »Russia Today« izrekel nekaj silno nespametnih besed. Takšen pač je. Na neki točki intervjuja je brez povoda začel ponavljati, da bo on, kot vrhovni poveljnik slovenskih sil, brez dvoma branil Slovenijo, če jo bo Rusija napadla. Za takšen diplomatski in državniški škandal ni bilo nobenega povoda: od kod se mu je v glavo prikradla ideja, da bi Rusi lahko napadli našo državo, je bolj vprašanje za ljudi v belih haljah.

Sledila je vrhunska reakcija novinarke, ki je našemu Pahorju z izjemno eleganco dejala: »Nekaj mi pravi, da Rusija nima nobenega namene napasti Slovenije«. Ko je videl, kakšne trosi, se je slovenski predsednik v pogovoru vseeno malo umiril.

Ja, še dobro, da je bil na delu Pahorjev medijski servis, zato ta nerodnost ni prišla na velika vrata do domačih medijev in posledično ne do državljanov. Sramota je bila prikrita.

Ko bosta Pahor in Putin konec julija kramljala na Vršiču in bo večina Slovencev zadovoljno predla ter se počutila pomembne, bo mogoče čas, da naš predsednik vendarle razčisti s svojimi strahovi. In Putina osebno vpraša, če ima namen napasti našo lepo državo. Ne zato, da bi se mi bolje počutili, ampak zato, da se bo Pahor. Da ne bo spet kakih presenečenj.  Bo pa nerodno, če mu bo znova iz oči v oči zagotavljal, da je pripravljen braniti našo državo pred njim. S pomočjo NATA, seveda.

A kaj, ko Slovenci, sicer ljubitelji Pahorja, ne marajo za diplomatske zdrse našega predsednika. Pomembno je, da se bodo v svoji majhnosti za en dan spet počutili veliki. Zato: še enkrat hvala, Klemen Slakonja, za tvoj video o Putinu. Ostanite še naprej živi. Pa srečno!

Kolumna je bila predstavljena v jutranjem programu televizije Net TV, »Nov dan«

Oznake: