23. 3. 2016 Zofijina bodica

Prevc je naš

Avtor:

Spoštovano občestvo,

v dnevih, ko smo ponosno slavili uspehe Petra Prevca, si ga nekateri osebno prilaščajo. Tako smo pri prvaku opozicije Janezu Janši lahko prebrali, da Prevca ne bi bilo, če ne bi bilo vlade SDS. Ki je menda poskrbela za infrastrukturo Planice. Prav včeraj pa je isti gospod še tvitnil, da je bila Planica praznik desnih vrednot in jih tudi naštel: individualizem, poštena tekma, trdo delo, zaslužki in domoljubje.

Prisvajanje športa, šlepanje na športne uspehe, seveda ni kakšna posebna inovacija. Politiki se silno radi pomudijo v družbi zmagovalcev, da bi se višali vidnost in javnomnenjsko podporo.

Zabavna postane ta računica, ko jo postavite v omenjeni ideološki okvir. Ko recimo menite, da Prevca ne le ne bi bilo brez vas, brez SDS, temveč da je on celo promotor vaših ideoloških prepričanj. Da je Prevc tako rekoč desničar, da zagovarja vaše vrednote, ne leve. Čeprav je znano, da SDS rada na ta način novači med športniki, da jim je to uspelo v primeru Tine Maze, bo zanimivo videti, ali se bo v prihodnosti z Janšo slikal tudi Pero Mišica. Če bo slovenski športni junak, eden največjih v zadnjih desetletjih, pristal na ujetost v skrbno stkani mreži okoli sebe. Seznam vrednot je tudi osupljiv: menda levici ni lastno, da bi bila individualna, da bi bila poštena, da bi trdo garala, da bi imela rada domovino in da bi bila privržena – presenečenje – želji po zaslužku. In Peter je menda vse to.

Če imamo na eni strani politično šlepanje na športnike, uporablja isti prvak SDS bistveno manj prijazne besede za novinarje. Janša je te dni za dve novinarki RTV Slovenija zapisal, da sta prostitutki. Dobesedno. Da sta Milanovi zvodnici, lahki ženski. Pri čemer je očitno mislil na Milana iz Murgel. Točno je zapisal njuno ceno v javni hiši: za prvo 30, za drugo 35 evrov.

Takšnim primitivnim žalitvam in gostilniški vulgarnosti je sledilo strinjanje njegovih privržencev. Cene da so konkurenčne, so zapisali. Novinarke RTV so menda prostitutke, ker je prva v nekem prispevku lagala, pa ni, druga pa je urednica. No, besede so zrcalna podoba šovinista in mačista, ki jih izreka – vsekakor povedo veliko o dvakratnem predsedniku vlade in celo začasno predsedujočem Evropski uniji.

Takšna ničvredna šovinistična govorica nima mesta v demokratični Evropi. Politiki bi spokali še isti dan, ko bi jo uporabili. Ampak, prosim vas lepo, mi nismo tam. Naši politiki, ki jih tako radi volimo, nam dnevno dokazujejo, da sodimo prej za gostilniški šank, ne v Evropo.

Žal nam vodja SDS ni razkril, ali je tudi njegov gostilniški guč tisti, ki je zmagal v Planici in zmaguje sicer. Je to še ena nova in stara desničarska vrednota? Kajti videti je bil ponosen. In ker sam počne iste reči ves čas, ker nenehno žali in diskreditira novinarje, ker si jih želi pokoriti, vsaj tiste, ki mu še niso pokorni, ker so mediji njegova velika bolečina, ker ne rišejo resnice po njegovi meri, lahko v prihodnosti pričakujemo še silovitejši spopad za medije. Še kakšno novo Janševo TV, še več prave resnice. Njihove.

Zakaj tega začaranega kroga ne moremo ustaviti? Ker ga dopuščamo, tako ali drugače. Nihče ni kaznovan. Ker mediji sami ne znajo Janši reči ne. Ker ga še naprej mazohistično vabijo medse. Njegovi pristaši zadnje čase temu modno pravijo domoljubje. Če je to domoljubje, potem bi sam dejal: drugje imamo narode in narodnosti, Slovenci pa imamo psihozo. Ostanite še naprej živi. Pa srečno!

Kolumna je bila predstavljena v jutranjem programu televizije Net TV, »Nov dan«

Oznake: