14. 11. 2006 Predavanje

»Kako delati zgodovino v pogojih, ki jih nismo postavili sami«

Avtor:

Zofijini ljubimci, društvo za razvoj humanistike, v sodelovanju z MKCjem prirejajo in vabijo na predavanje dr. Melite Zajc z naslovom »Kako delati zgodovino v pogojih, ki jih nismo postavili sami«, ki se bo odvijalo v torek, 14. novembra 2006, s pričetkom ob 18.00 uri v Kulturnem inkubatorju na Koroški c. 18 v Mariboru.

Predavanje »Kako delati zgodovino v pogojih, ki jih nismo postavili sami«, se sooča z vprašanjem, ali – in če, kako – se z možnostmi, da v digitalnem svetu za nazaj spreminjamo svoja dejanja, spremeni naš odnos do preteklosti in do prihodnosti tudi v vsakdanjem življenju. Opozori na simultanost gibanj naprej in nazaj v določenih zgodovinskih obdobjih (romantika in industrializem), v umetnosti (retrogardizem) in teoriji (mediologija), ter na primeru filmov mlajše generacije filmskih režiserjev (Vincent Galo, Gaspar Noe) ponazori reaktualizacijo stremljenja po tem, da bi bili otroci boljši od svojih staršev.

zajcDr. Melita Zajc je nosilka predmeta Antropologija novih tehnologij na ISH v Ljubljani in predmeta Teorija medijev in množični mediji na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko v Mariboru. Pri svojem delu povezuje praktično delo in raziskovanje na področju klasičnih in novih medijev. Bila je urednica na radiu, pri reviji in na televiziji, novinarka in kolumnistka, aktivna pa je tudi kot filmska publicistka in članica uredništva revije Ekran. Je avtorica več knjig (Tehnologije in družbe 2001, Digitalne podobe 2005), njene znanstvene članke objavljajo ugledne mednarodne založbe, med njimi ameriška MIT in nemška Merve, sodeluje pa tudi pri odmevnih mednarodnih umetniških projektih. Je nacionalna selektorica za Slovenijo in članica mednarodne žirije pri projektu Nagrade Svetovnega vrha (WSA) za najboljše elektronske vsebine, ki poteka pod pokroviteljstvom Združenih narodov (OZN) ter soustanoviteljica in članica upravnega odbora Globalnega zavezništva za premoščanje digitalne ločnice (GABDD), kot prostovoljka pa sodeluje tudi pri drugih projektih, namenjenih razvoju in širitvi ustvarjalnih rab novih tehnologij.