21. 2. 2006 Predavanje

»Etika vojne«

kartica-zof-vojna_c_malaZofijini ljubimci, društvo za razvoj humanistike, prirejajo in vabijo na predavanje filozofa dr. Nenada Miščevića z naslovom »Etika vojne«, ki se bo odvijalo v torek, 21. februarja 2006, s pričetkom ob 19.00 uri v Galeriji Media Nox v Židovski ulici 12 v Mariboru.

Na področju vojno–humanitarne etike imamo danes zelo zahtevna pravila obnašanja, ne pa tudi nekega institucionalnega okvirja, ki bi njihovo izvajanje nadziral. Ne obstaja nad-državna, mednarodna ustanova, ki bi nadzorovala najmočnejše, ker ravno ti stojijo pred največjo skušnjavo, da svojo moč zlorabijo. Navkljub takšnim težavam, skeptiki kot je recimo Kristol in svetovalci ameriškega predsednika Busha predlagajo, da od celotne zadeve enostavno dvignemo roke. Po njihovem mišljenju je ideja mednarodnega prava in pravičnosti v svetu kot je, utopija. Nasprotno skrajnost ponujajo pacifisti, ki ne želijo slišati za idejo pravične vojne, četudi v popolnoma upravičeni samoobrambi: po njihovem je vsaka vojna neetična in zla. Kaj narediti? Zdi se, da je pot, ki jo potiho priporočajo tvorci mednarodnega kazenskega prava, v skrajno kritični situaciji zelo optimistična: izgraditi želijo kompleksen pravni sistem, veliko prezahteven, da bi ga lahko izvajali v današnjih okoliščinah, v upanju, da se bodo nekega dne okoliščine prilagodile sistemu. Da bi svetovna skupnost nekega dne postala stvarnost. Do takrat ni načina, da bi se nesporazumom dalo izogniti.

Dr. Nenad Miščević je doktor filozofije in publicist, zaposlen je kot predavatelj na Oddelku za filozofijo Pedagoške fakultete v Mariboru in hkrati gostujoči profesor na CEU univerzi v Budimpešti. Ukvarja se z različnimi filozofskimi področji predvsem pa s epistemologijo in politično filozofijo, je avtor številnih knjig in člankov v srbohrvaščini, slovenščini in angleščini, med drugimi tudi »Rationality and Cognition« (1998) in »Nationalism and Beyond« (2001).