23. 6. 2018 Cenzurirano

Pomoč ni zločin!

Stand with Hungary for #WelcomingEurope

Dragi kolegi in kolegice, podporniki in podpornice, prijatelji in prijateljice!

V sredo, prav na mednarodni dan beguncev, je madžarski parlament pod taktirko Viktorja Orbana sprejel serijo zakonov, na podlagi katerih bodo začeli na Madžarskem preganjati pomoč migrantom in beguncem.

To pomeni, da so po novem v naši sosednji državi za humanitarno delo predvidene zaporne kazni. Celo za deljenje letakov in pravne nasvete so določene kazni in nevladniki lahko zaradi svoje pomoči pristanejo v zaporu.

V Društvu Humanitas smo ogorčeni nad odločitvami madžarske vlade in strah nas je, da bi se ta praksa razširila tudi po drugih državah. Zato vam posredujemo prošnjo madžarskih kolegov in kolegic, ki apelirajo na vse prebivalce in prebivalke Evrope, da se mobilizirajo in jim izkažejo nujno potrebno podporo. Samo skupaj lahko namreč dosežemo konec kriminalizacije solidarnosti po Evropi.

Kaj lahko storite? Podpišite peticijo, ki je več kot samo to.

Medtem ko je madžarski parlament sprejemal sporno zakonodajo, je nekaj madžarskih nevladnih organizacij (Menedék, Migsol, Terre des Hommes, the Hungarian Civil Liberties Union, the Foundation for Subjective Values, SEM, Civilizáció) v svoji nemočnosti zagnalo iniciativo #WelcomingEurope.

Kljub nevarnosti so se odločili za ta korak, saj nujno potrebujejo mednarodno podporo. In to ni samo peticija, ampak tudi uradno orodje, s katerim lahko prebivalci in prebivalke EU zahtevamo ukrepanje. Vendar je treba v čim krajšem času zbrati milijon verodostojnih podpisov, ki jih bodo nato posredovali Evropski komisiji. Kaj točno zahtevajo, si lahko preberete tukaj.

Podpišite peticijo in posredujte to prošnjo naprej svojim članom, prijateljem, sorodnikom, sodelavcem…

Podpiši peticijo!

To ni Evropa, ki si jo želimo, je pa žal to Evropa, ki jo bomo imeli, če ne bomo ukrepali. Hvala, ker ti ni vseeno!

Ekipa Humanitasa,
Alma, Dado, Darja, Mateja, Manca, Tina

Oznake: