7. 12. 2008 Glasbeni ciklon

Morten Lauridsen

Kot smo omenili v eni prejšnjih edicij oddaje Glasbeni ciklon, bomo eno zadnjih letošnjih oddaj namenili tudi priznanemu ameriškemu skladatelju danskih korenin, Mortenu Lauridsenu. V današnji oddaji bomo s tem namenom prisluhnili cvetoberu njegovih del za zbor in orkester.

Prve lekcije iz kompozicije je Lauridsen prejel v rodnem Portlandu. Leta 1994 je bil pod mentorstvom enega najbolj uveljavljenih še živečih mojstrov korala, Paula Salamunovicha, imenovan za stalnega skladatelja zbora koralne glasbe iz Los Angelesa, kar mu je takoj prineslo veliki uspeh. Tega leta je namreč zanje sestavil motet O Magnum Mysterium, ki je postal eden najpogosteje izvajanih modernih koralnih del, sam skladatelj pa skupaj z Jamesom Mulhollandom in Eric Whitacrejem eden od najbolj pogosto izvajanih ameriških avtorjev sodobnih koralnih del. Morten Lauridsen je tudi dolgoletni cenjeni profesor kompozicije na University of Southern California – Thornton School of Music, kjer je ob posvečanju zborovski glasbi, vzpostavil tudi poseben program za pisanje glasbe za film in televizijo.

Piše tako sekularno kot sakralno glasbo. Njegov glasbeni stil je preplet bogatih in barvitih zvočnih harmonij. Njegove kompozicije so prejele številne nagrade, leta 2007 pa je prejel tudi ameriško nacionalno medaljo za umetnost, najvišje državno priznanje na področju umetnosti. Leta 1998 si je za svojo najbolj znano pet stavčno kompozicijo Lux Aeterna prislužil tudi nominacijo za Grammya. To delo za zbor in orkester, ki mu bomo prisluhnili takoj na začetku nocojšnje oddaje, je eno najbolj popularnih del sodobne resne glasbe v ZDA in je deležno številnih izvedb. Gre za nekakšen rekviem, ki vključuje tradicionalni latinski rekviem in ga kombinira z latinskimi molitvenimi napevi o svetlobi.

Lauridsenove tople in tonalne kompozicije so v koncertnih repertoarjih našle svoje stalno mesto. Njegova ljubezen do narave se glasbeno manifestira v mirnih pomirjajočih tonih, pogosto zelo prostornih glasovih in liričnih melodijah. Čeprav je njegova primarna obsesija koral, je sestavil tudi nekje uspešnih del za glas in orkester. Če mu njegov tonalni konzervativni stil in spretno obvladovanje glasov ni prineslo slave med glasbenimi intelektualci, pa mu je zato zagotovil popularnost med širšim poslušalstvom. Želimo vam prijetno poslušanje!

AVIZO

Oznake: