25. 6. 2003 Oddaja Zofijinih

Oddaja 25.6.2003

Avizo

Od, za današnji čas prelomnega dogodka v aktualni politični in družbeni zgodovini, napada na New Yorški WTC, je minilo že dobro leto in pol. V tem na videz kratkem časovnem intervalu, je določenim elementom te zgodbe, uspelo dodobra zamajati ravnotežje na katerem sloni naš vsakdan.

V zadnji oddaji Zofijinih ljubimcev pred poletnimi počitnicami, vam ponujamo vpogled v ozadje posledičnega efekta tega presodnega dogodka, vojne proti terorizmu, kot ga vidi priznani ameriški filozof, lingvist in politični aktivist Noam Chomsky.

Noam Chomsky je akademskim krogom najbolj znan kot iznajditelj transformativne generativne gramatike, originalnega in zelo vplivnega sistema lingvistične analize.

Chomsky se je z lingvistiko pričel ukvarjati na pobudo očeta, Hebrejskega učenjaka, ki je delal znotraj okvirjev zgodovinske lingvistike. Študiral je pot mentorstvom lingvista Zelliga S. Harrisa na University of Pennsylvania. Zgodnje poglede na svojo teorijo jezika je razvil že v svoji doktorski disertaciji z naslovom “Transformational Analysis”, leta 1955. Po doktoratu, je še istega leta začel z predavanji modernih jezikov in lingvistike na priznanem Massachusetts Institute of Technology ali z kratico MIT. Predstojnik oddelka je tam postal leta 1961, mesto, ki ga zaseda še danes.

Chomsky je postal splošno znan po svojem nasprotovanju ZDA in njenemu posredovanju v vietnamski vojni. Njegove knjige kritizirajo ameriško zunanjo politiko in vlogo, ki jo v svetu igrajo velike korporacije in množični mediji.

V pričujočem predavanju, pod skupnim naslovom The New War on Terrorism – Fact or Fiction (Nova vojna proti terorizmu – dejstvo ali fikcija), nam Chomsky v izsekih pojasnjuje svoje poglede na stanje stvari v Ameriki in svetu po znamenitem 11 septembru.

Glasba: Buscemi- Calling All Drama Queens

Prispevek

Chomsky predavanje gradi na dveh predpostavkah. Prvič, dejstvo je, da je 11. september verjetno najbolj uničujoče kriminalno dejanje človeka zunaj kakšne vojne, in drugič, cilj je zmanjšati verjetnost ponovitve takšnega dogodka. Iz teh dveh predpostavk razvije pet osnovnih vprašanj, ki jih poskuša v predavanju razložiti.

Prvo in najbolj pomembno vprašanje je, kaj se kot posledica tega dejanja dogaja danes, kaj in kako ukrepamo. Drugo vprašanje se zastavlja v pričo pomembnosti dogodka in njegovega vpliva na zgodovino, dogodka, ki bo, ali pa že je spremenil tok zgodovine. Tretje vprašanje se nanaša na sam naslov predavanja, kaj je vojna proti terorizmu. Četrto vprašanje poskuša poiskati korenine vzrokov za dogodke 11 septembra. In slednjič peto vprašanje zadeva možnost političnega reševanja problemov, ki jih je ustvaril 11.september.

attacks on the us

attacks by the west

terrorism works

Jingle: Never Be Rude

Glasba: Tricky – Five Days

terrorism and the war on nicaragua

freedom fighters and terrorists

Glasba: Liam Lynch – US of Wahtever

cia and terrorism

Glasba: Jazzanova – Janine

turning against the master

why do they hate us

Glasba: The Streets – Weak Become Heroes

combatting terror

sensible solutions

reducing terror enduring freedom

Z oddajo, ki se izteka, Zofijini zaključujemo ciklus oddaj, s katerimi smo vam po eni strani želeli približati našo humanistično dejavnost, po drugi, pa smo želeli k njej spodbuditi tudi vas. Hkrati nam je minuli polletni ciklus služil za pripravo na oddajanje na širše slišni frekvenci 95.9, ki bo v jeseni steklo skupaj z novim ciklusom oddaj Zofijinih ljubimcev, takrat verjamemo da še boljših, še aktualnejših in intrigantnješih vsebin.

V času poletnega odmora, lahko Zofijinim sledite na domači strani Zofijini.net.

Ekipa Zofijinih ljubimcev se vam zahvaljuje za pozornost. V jeseni pa se polni elana in novih idej, ponovno slišimo. Na slišanje torej!

Avizo

Oznake: