21. 6. 2006 Oddaja Zofijinih

Oddaja 21.6.2006

AVIZO

Pozdrav!

Dobrodošli v zadnji oddaji Zofijinih ljubimcev pred poletnimi počitnicami! V poletni shemi radia Marš boste deležni ponovitev nekaterih preteklih oddaj, zato naproti omenjenemu konceptu stopamo z cvetoberom zanimivejših prispevkov, ki smo jih v naši oddaji pripravili v zadnjih treh letih. Za tovrsten zgodovinski kolaž imamo še en tehten razlog, ki tiči v tem, da se z to oddajo poslavljamo od oddaje Zofijinih kot ste jo imeli priložnost spoznati v preteklem desetletju delovanja.

Poslanstvo oddaje Zofijinih je vseh deset let ostajalo bolj ali manj nespremenjeno, zato menimo, da je prišel čas za drastične spremembe, ki se jih boste razveselili na jesen in h katerim ste vabljeni prispevati tudi vi.

Iz klasično študentske oddaje, ki bi skrbela za filozofsko podstat študentov filozofije in drugih zainteresiranih, kot je bila vzpostavljena na začetku, smo se sčasoma po sili razmer preoblikovali v filozofsko – izobraževalno oddajo, ki je v prvi vrsti nagovarja filozofske laike in ljudi, ki jih filozofija zanima kot dodatek in presežek običajnega – vsakodnevnega.

O krizi filozofske misli govorimo že kar nekaj časa in kaže, da je končno prišel čas, ko se filozofi z vsem svojim znanjem in modrostjo ponovno pomaknejo na čelo družbene pobude, kamor tudi sodijo. Ta pomik ni enoten in absoluten, a je kljub temu neizpodbitno, da se filozofija počasi kobaca iz svoje antikvariatske otopelosti, v katero je bila pahnjena z aktualnimi časi, ko se je bolj ali manj utapljala v gnojnici pluralistične informacijske družbe.

Z novim pristopom stopajo na plan filozofi, ki se informacijske poplave in relativiziranih pomenov ne bojijo, temveč jim predstavlja izziv, za katerega so pripravljeni nekaj narediti tudi v praksi in ne le v teoriji – torišču in jedru klasične salonske filozofije. Tovrstna filozofija med drugim vključuje družbeni aktivizem in intelektualno odgovornost ter tudi ne malo rudarjenja po navlaki, s katero se vsakodnevno soočamo, da bi izkopali vsaj tisto malo smisla, ki je vredno bitja, ki se deklarira za človeško.

Filozofija je postala napor, delo za proletariat. Izziv za filozofijo se torej skriva v soočenju z banalnim. Izziv, pri katerem ste v prihajajočem obdobju vabljeni sodelovati tudi vi.

Če bedo revežev povzročajo naše institucije, ne pa zakoni narave, potem je res velik naš greh.

Charles Darwin

GLASBA:

V oddaji daljnega 28.5.2003 smo med drugim načeli vprašanja, ki jih piše sodobnost in o katerih filozofija v preteklosti, razen v najbolj fantastičnih teorijah, ni niti sanjala. Še prej pa smo filozofijo soočili z njenim poslanstvom.

GLASBA:

Oddaja z dne 4.2.2004 je bila zaznamovana z družbenokritičnimi temami, med drugim smo spregovorili o mestu posameznika, individuma v t.i. novo-demokraciji in o njegovih možnostih, da se uveljavi kot subjekt.

GLASBA

21.4.2004 smo govorili o fiziki mnogih svetov oziroma na konkretnem primeru smo si zastavili vprašanje: kaj, za vraga, se v resnici dogaja?

GLASBA:

V oddaji 9.6.2004 smo se poljudno vrnili h klasičnemu epistemološkemu vprašanju filozofije: ali sploh kaj vemo?

GLASBA:

Kot zadnji del današnjega kolaža pa vam bomo predstavili prispevek, ki datira v december leta 2005. Takrat smo vam v premislek ponudili izbrani odlomek filozofa Eliasa Canettia iz njegove veličastne knjige Množica in moč.

GLASBA:

Čemur pravimo začetek je pogosto konec in končati pomeni začeti. Konec je tam, kjer začnemo.

T.S. Eliot

Dolžni smo vam kolosalno zahvalo za vso pozornost in intelektualno investicijo, ki ste jo vsa ta leta vlagali v našo oddajo. Upamo, da se vam je ta trud na kak način vendarle izplačal.

Na jesen vam bomo, vendar samo z vašo pomočjo, ponovno ponudili nekaj, česar običajno nimate priložnost slišati na svojem radijskem sprejemniku. Ne glede na formo oddaje, ki bo nasledila dosedanji koncept, bo to gotovo še vedno oddaja, ki bo motivirana z željo približati sodobno filozofsko misel in iz drugačne perspektive prikazati aktualna družbena dogajanja in razmišljanja.

Med tem pa vas še vedno vabimo, da redno spremljate našo spletno stran www.zofijini.net, sodelujete na naši prireditvah, akcijah in iniciativah, ki jih tudi prihajajočo jesen gotovo ne bo manjkalo. Za vse komentarje in predloge smo vam vedno dosegljivi preko elektronske pošte na naslovu zofijini@yahoo.com. Vabljeni k soustvarjanju boljšega človeka. Srečno!

AVIZO