5. 11. 2015 Oddaja Zofijinih

Oddaja 28.10.2015

Oddaja Zofijinih je na frekvencah Radia MARŠ na sporedu vsako sredo ob 19. uri. Vabljeni k poslušanju!

AVIZO

Glede na to, da se bliža 19. november, svetovni dan filozofije, smo se odločili, da pred letošnjim dogajanjem, pogledamo kaj se je dalo videti in slišati lani. Lani se je dan filozofije zaradi vseh dogajanj, zavlekel kar v teden filozofije. Obiskali smo dogajanje tako v Mariboru, kot v Ljubljani. Najprej pa razjasnimo kaj svetovni dan filozofije sploh je. Za pojasnitev smo prosili gospoda Darka Štrajna, podpredsednika nacionalne komisije za Unesco, ki smo ga srečali na osrednjem dogodku ob svetovnem dnevu filozofije v Ljubljani, o katerem nekoliko kasneje.

POSNETEK – UNESCO (3:07)

Obiskali smo dogajanje na filozofski fakulteti v Mariboru, ki ga je pripravil oddelek filozofije. Pogovarjali smo se z študentom filozofije Jernejem Vidmarjem, ki je bil organizator dogajanja v avli filozofske fakultete.

POSNETEK – JERNEJ (5:22)

Pogovarjali smo se tudi z tutorko Nino Erjavec, ki je prav tako pomagala pri organizaciji.

POSNETEK – NINA (3:19)

Da dobite občutek, kakšno je bilo vzdušje, smo o tem povprašali Davorja in Urško, ki sta se ravno zadrževala na filozofski tržnici.

POSNETEK – DAVOR IN URŠKA (00:48)

(Glasba)

V četrtek pa smo se odpeljali v Ljubljano, kjer je v Cankarjevem domu potekal osrednji dogodek ob svetovnem dnevu filozofije. Pogovarjali smo se z organizatorjem Marjanom Šimencem.

POSNETEK – MARJAN (1:52)

Na osrednjem dogodku smo si naprej pogledali zanimiv krajši film Mihe Andriča in Davida Lotriča, v katerem govorijo o filozofiji nefilozofi. Po filmu so dobili besedo govorci. Eden izmed teh je bil Andrej Adam, pa si poglejmo kako je prispeval k svetovnemu dnevu filozofije.

POSNETEK – ADAM (9:17)

Prav tako je bil eden izmed govorcev Tomaž Grušovnik.

POSNETEK – TOMAŽ (7:42)

(Glasba)

Upoštevali smo nasvet gospoda Marjana Šimenca in se o vzdušju na osrednjem dogodku ob svetovnem dnevu filozofije pogovorili z Anemarijo, ki je bila ena izmed obiskovalcev.

POSNETEK – ANČA (0:43)

Kot Anemarija smo veseli, da so dogodki ob svetovnem dnevu filozofije postali vsakoletna zadeva in komaj čakamo na naslednje leto in naslednji svetovni dan filozofije.

AVIZO