4. 9. 2020 Okrogla miza

O literaturi za kritične

Filmski večer z diskusijo, posvečen literaturi v sklopu ciklusa filmskih projekcij z diskusijami Dokudoc Dokumentarna obzorja

AGD Gustaf, Mitra, društvo za razvoj avdiovizualne kulture in medkulturnega dialoga, Društvo za razvoj humanistike Zofijini ljubimci in MKC Maribor smo deseti, zaključni večer v sklopu cikla filmskih projekcij z diskusijami »Dokudoc Dokumentarna obzorja«, posvetili literaturi in kritičnemu pogledu nanjo. K razpravi so bili povabljeni avtorji in akterji filmov ter delujoči v polju literature: Tone Partljič, Feri Lainšček, Petra Vidali in Dejan Koban. Razpravo je povezovala Aleksandra Goropevšek.

Enega temeljev (slovenske) države predstavlja knjižni jezik ter kultura skozi dediščino jezika in literature – vsaj v Sloveniji – enega temeljev narodne identitete, torej je nekaj, kar je potrebno ohranjati, varovati, braniti, razvijati. Literatura in literati lahko ustvarjajo tudi v obdobjih, ki so zanje omejujoča. Četudi so avtorji fikcije, so lahko kritični do resničnosti. Toda kaj pravzaprav je kritična literatura in kako lahko obstaja kritičnost v literaturi?

Večer posvečamo literaturi in literarnemu ustvarjanju kritičnega pogleda, ki je – kolikor je mogoče – avtonomno in neodvisno od vzvodov moči in oblasti ter dosledno, pokončno in z nasmehom.

Tone Partljič, rojen v Mariboru leta 1940, je pisatelj, dramatik in scenarist, politik in eden avtorjev mariborske literarne peterice. Značilnost njegovega pisanja sta večinoma satira in humor, včasih tudi sarkazem, izhodišče pa etična, deloma cankarjanska prizadetost ob povojnem dogajanju, pogosto z opaznimi avtobiografskimi prvinami. V dramatiki obdeluje tudi motive Cankarjevih učiteljev, kmetstva in NOB ter se posveča satiričnim komedijam o sodobnosti. Njegovo delo zaznamuje predvsem kritično in človeško prizadeto pisanje o času in razmerah.

Feri Lainšček je eden najplodovitejših slovenskih književnikov. Bistvo njegove ustvarjalnosti zaznamujejo predanost ljubezni, panonska pokrajina z Muro, prijateljstvo z Romi, prepletanje magičnega in realnega sveta ter vztrajno iskanje odgovorov na temeljna bivanjska vprašanja.

Petra Vidali je mariborska publicistka in urednica, zase pravi, da tudi boljša kritičarka kot promotorka. Med študijem primerjalne književnosti in sociologije kulture na Filozofski fakulteti v Ljubljani je bila gledališka kritičarka in urednica kulture pri študentskem/akademskem časopisu Katedra. Po diplomi je sodelovala z različnimi strokovnimi revijami in bila članica uredniškega odbora revije Literatura. Od zaposlitve pri časopisu Večer leta 1999 sta njeni primarni delovni področji gledališče in literatura, od leta 2009 je urednica kulturne redakcije. Po svojih besedah verjame v prave knjige, predstave, filme… in v pametne in dobro napisane tekste o njih ter v časopise, ki jim dajejo prostor. Pri tem je precej ponosna, da ga v Večeru ni vedno manj.

Dejan Koban je pesnik, literarni aktivist in montažer. Ima končano srednjo šolo. Fakulteto je zamudil. V vsakdanjih pogovorih ne zna uporabljati latinskih izrekov. Ne mara katoliške cerkve in tradicionalnih vrednot. Zaposlen je kot montažer slike in zvoka na RTV Slovenija. Montiranje se odraža tudi v njegovem načinu pisanja. Deluje kot interpret in pisec besedil za glasbene kolektive Nevemnevem, Nimam?pojma in Jagvetintejagvetinte ter soorganizator literarnih dogodkov Ignor, pesniškega slama Mi smo tu in pesniških večerov Terceti ter Do konca.