18. 4. 2018 Pogovor

Medijska realnost med resnico in lažjo

Filozofski večer

Novinarski etični kodeksi zapovedujejo, da je naloga novinarjev v prizadevanju za resnico – in poročanju o njej. Nekaj podobnega, vsaj glede prvega, že od pamtiveka velja za filozofe. Kaj torej druži navidezno različna poklica filozofa in novinarja ter ali je mogoče trditi, da sta oba zavezana registru resnice? Kako jo dojemata, v čem vidita težavo pri tovrstnem prizadevanju?

V sodobnem medijskem času poresničnosti, oglaševalskih in marketinških prijemov, intenzivnega porasta lažnih novic, manipulacij in relativizacij, dodatne neobčutljivosti za družbeno dogajanje v atomiziranem svetu, se razlikovanje med resnico in lažjo zdi vedno bolj bistveno za oblikovanje našega dojemanja sveta in procesov v njem, splošnega javnega mnenja in končno usodno pri sprejemanju zasebnih, družbenih in tudi političnih odločitev. S tem pa pred izzivom stojita tako novinar kot filozof. Kako intenzifikacijo laži prenaša utrujena slovenska medijska realnost in v kakšni kondiciji je domače novinarstvo? Ter, nenazadnje, koliko lažnih novic premore Maribor?

Filozofski večer nastaja v sodelovanju med Oddelkom za filozofijo mariborske Filozofske fakultete in Salonom uporabne umetnosti, s katerim smo letos začeli nov ciklus javnih predavanj in pogovorov. Enkrat mesečno obravnavamo pereče in družbeno aktualne teme, za katere menimo, da si posebej zaslužijo razpravo in analizo iz različnih perspektiv. Tokratno razpravo in vprašanja je usmerjal dr. Friderik Klampfer.

Še o gostih. Dr. Boris Vezjak je profesor na Oddelku za filozofijo na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru, stalni družbeni in medijski kritik. Tomaž Klipšteter je novinar časopisa Dnevnik in njegov dopisnik iz Maribora. Leta 2015 je prejel nagrado Društva novinarjev Slovenije za izstopajoče dosežke.