26. 9. 2014 Pogovor

Komercializacija filma

Cikel filmozofskih večerov »Mediozofija – o posredovanem svetu«

V četrtek, 25.9.2014, smo se na III. gimnaziji Maribor, ob projekciji kratkega dokumentarnega filma »Za zasloni – hiper-komercializacija Hollywooda« med drugim, z gostoma, filmskim kritikom in publicistom dr. Maticem Majcnom in fotografinjo ter doktorsko študentko psihologije Almiro Ćatović, pogovarjali o prevladi komercialnega v filmih in o tem kaj to pomeni za samo umetnost filma in sporočila, ki nam jih posredujejo.

Prezentacija (PDF)

Dr. Matic Majcen je filmski kritik in publicist, ki je doktoriral s temo o slovenskem poosamosvojitvenem filmu. Svoje članke objavlja v časopisih in revijah Večer, Dialogi in Ekran, pri slednjih dveh je tudi član uredništva. Je ustanovitelj spletne revije »Podoba-Glasba«, prve publikacije za umetnost glasbenega videa v Sloveniji.

Almira Ćatović je doktorska študentka psihologije v Ljubljani. Na ekonomski fakulteti v Mariboru je diplomirala na temo »Pogodbeno umeščanje izdelkov v filmu – »product placement«, kjer je združila MBA znanje univerze INSEEC iz študija v Parizu. Ukvarja se s fotografijo in raziskuje vpliv filma na percepcijo posameznika.

Galerija foto utrinkov s prireditve (Foto: III. gimnazija Maribor)

Dogodek smo pripravili v sodelovanju z III. gimnazijo Maribor in s podporo MOM