4. 4. 2014  Maribor

»Zeleni kapitalizem?«

  • Organizator: Zofijini ljubimci

Cikel filmozofskih večerov »Mediozofija – o posredovanem svetu«

V petek, 4.4.2014, ob 18:00, v MISC INFOPEKA (KC Pekarna, Upravna stavba, pritličje, Ob železnici 16, Maribor)

»Advertising and the End of the World« (Oglaševanje in konec sveta), dokumentarni film, ZDA, 1997, DVD, 46′, scenarij in režija: Sut Jhally; angleščina, slovenski podnapisi.

»Advertising & the End of the World« je naslov video eseja iz leta 1997, ki ga je pripravil ugledni profesor Sut Jhally iz Univerze Amherst v Massachusettsu. V predstavitvi se osredotoči na svet komercialnih podob, s tem pa o kulturi informacij, ki prihajajo iz tega, na tržni logiki temelječega pogleda na svet, zastavi nekaj ključnih vprašanj. Nam ta sporočila dejansko dajejo tisto, kar obljubljajo – srečo in zadovoljstvo? Lahko v tem okvirju razmišljamo o skupnosti na podoben način kot o naših individualnih interesih? Lahko razmišljamo dolgoročno prav tako kot kratkoročno? S tem, ko se loti tematik, ki jih ta vprašanja sprožajo, poskuša opogumiti gledalca, da se zamisli nad svojo participacijo v potrošniški kulturi. Ko poveže družbeni stil potrošništva in prihajajočo okoljsko krizo, nas Jhally prisili, da ponovno ovrednotimo naš način življenja in razmislimo o ceni, ki jo kot potrošniška družba plačujemo ter o tem, kako dolgo lahko pri tovrstnem življenjskem stilu še vztrajamo.

Po projekciji se bomo o »kapitalizmu z zelenim obrazom« pogovarjali s filozofoma dr. Tomažem Grušovnikom, med drugim avtorjem knjige »Odtenki zelene«, in Dejanom Savićem, sicer tudi zastopnikom za energetsko politiko pri Greenpeace Slovenija.

Tomaž Grušovnik je filozof in publicist, zaposlen na Univerzi na Primorskem, kjer poučuje na Pedagoški fakulteti. Za svojo monografijo s področja okoljske etike »Odtenki zelene«, je prejel nagrado Glasnik znanosti 2012. Uredil je številko revije Poligrafi z naslovom »Živeti s posledicami/Living with Consequences«. Na temo okoljske problematike je predaval na Univerzi v Oslu.

Dejan Savić je filozof, publicist in doktorski študent socialne filozofije na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Pri svojem raziskovanju se osredotoča na vprašanje medgeneracijske pravičnosti na področju okoljevarstva in druga vprašanja s področja okoljske etike. Zaposlen je pri Greenpeaceu v Sloveniji, kot zastopnik za energetsko politiko.

Vabljeni!

Napotila:
http://www.mediaed.org/cgi-bin/commerce.cgi?preadd=action&key=101
http://zofijini.net/modrost_oglasevanje/
http://zofijini.net/film-in-okoljevarstvo/
http://zofijini.net/novice/living-with-consequences/
Odtenki zelene
http://www.greenpeace.org/slovenia/si/