13. 7. 2020  Maribor

Umetnost za odločne

  • Organizator: AGD Gustaf, Mitra, Zofijini ljubimci

Okrogla miza in filmski večer posvečen umetnosti v sklopu ciklusa filmskih projekcij z diskusijami Dokudoc Dokumentarna obzorja

AGD Gustaf, Mitra, društvo za razvoj avdiovizualne kulture in medkulturnega dialoga, in Društvo za razvoj humanistike Zofijini ljubimci vas v ponedeljek, 13. 7. 2020, ob 18. uri, vabijo v dvorano Gustaf (KC Pekarna, Maribor) na tretji večer v sklopu novega cikla filmskih projekcij z diskusijami »Dokudoc Dokumentarna obzorja«, ki bo ob tej priložnosti posvečen umetniškemu ustvarjanju v Sloveniji. Med goste dogodka so vabljeni avtorji in akterji filmov ter strokovnjaki in ustvarjalci na področju umetnosti. Okroglo mizo bo povezovala Nina Jeza.

Program:

ob 18.00: projekcija umetniškega videa »Laibach 4:33« (2019, Laibach, režija Igor Zupe, 7 min 11 s)

Umetniška video instalacija, ki je nastala v sodelovanju z Vlasto Delimar, je bila posneta v Meštrovićevem paviljonu v Zagrebu kot hommage Johnu Cageu in njegovemu revolucionarnemu klavirskemu delu 4:33.

Povezava na video:

ob 18.10: projekcija dokumentarnega filma Dokudoc 2017: “Od Kapitala do kapitala – Države v času NSK” (2017, RTV Slovenija, režija Igor Zupe, 52 min)

Dokumentarni film „Od Kapitala do kapitala – Države v času NSK“ je nastajal vzporedno z razstavo Moderne galerije o skupinah, ki so se leta 1984 povezale pod imenom Neue Slowenische Kunst, leta 1992 pa z vzpostavitvijo ambasade NSK v Moskvi napovedale ustanovitev globalne umetniške države NSK v času. Že prepoved prvega javnega dejanja skupine Laibach je napovedala umetniški fenomen, ki je oblast motil, ker je pokazal njen resnični obraz. Paviljon države NSK v času je eden največjih uspehov letošnjega beneškega bienala, skupina Laibach z razprodanimi koncerti nastopa po svetu, v Severni Koreji pa je predrla eno najbolj monolitnih meja. NSK bo s prvim umetniškim satelitom v režiji Dragana Živadinova premagal tudi zadnjo mejo – med Zemljo in vesoljem.

ob 19.30: pogovor z vabljenimi gosti

ob 21.00: projekcija dokumentarnega filma Dokudoc 2019: »Kustosova soba« (2018, Vertigo in Društvo Igorja Zabela za teorijo in kulturo, režija Damjan Kozole, 64 min)

Dokumentarni film Kustosova soba je posvečen umetnostnemu zgodovinarju in kustosu Igorju Zabelu (1958–2005) in se osredotoča na njegovo delovanje v polju likovne umetnosti od konca 1980-ih do njegove smrti. Skozi film spoznavamo, kako se je v tem prelomnem času, na preseku 20. in 21. stoletja, (post)moderne in sodobne umetnosti, lokalnega in mednarodnega umetnostnega prostora, socializma in kapitalizma, Vzhoda in Zahoda, umetnosti in družbenega, skozi svoje delo soočal z velikimi spremembami, konflikti, hkrati pa tudi z možnostmi novega. Film je portret človeka, ki notranjim protislovjem sveta umetnosti navkljub vztrajno verjame v moč umetnosti, kot tudi potret časa in prostora, v katerih je Igor Zabel deloval in ju sooblikoval.

Napovednik:

Po projekcijah in diskusiji sledi na vrtu druženje ob (vegetarijanskem) prigrizku in glasbi DJ-jke Ax Ax.

Pomen (vizualne) umetnosti za družbo, kulturo in državo je neprecenljiv in po nekaterih znanstvenih raziskavah bistveno sooblikuje kulturo in identiteto posameznika ali naroda, kot tudi neke države. Toda umetnost obstaja izven posameznikovih ali državnih meja, lahko celo sama postane država.
Povezovalni element je odločna, morda tudi aktivistična drža umetnika/kustosa, ki lahko presega ali premika meje umetnosti, posega v družbeno resničnost, določa usodo posameznika in sooblikuje zgodovino.

Večer posvečamo umetniškemu delovanju z odločno držo ter možnostim umetniškega ustvarjanja in delovanja v avtoritarnih razmerah. Predstavljamo poglede na aktualno stanje, predvsem pa s povezovanjem pobud in posameznikov odpiramo možnosti za kritično refleksijo in spodbujamo avtonomno umetniško izražanje.

Igor Zupe je diplomiral iz filmske in televizijske režije na Akademiji za film, gledališče, radio in televizijo ter deluje kot samostojni kulturni ustvarjalec. Režiral je dokumentarne filme o glasbi in umetnosti (NSK, Irwin, Laibach, Pankrti), snema tudi glasbene videospote, televizijske oddaje in oglase ter računalniške animacije. Za svoja dela je bil večkrat nagrajen, predvajali pa so jih ne le na mednarodnih filmskih festivalih, temveč tudi v muzejih in galerijah po svetu.

Roman Uranjek je slikar, provokator in aktivist, kolektivist in samostojni ustvarjalec. Od leta 1983 je soustanovitelj skupine IRWIN, od naslednjega leta skupine NSK – Neue Slowenische Kunst in leta zatem tudi skupine Novi kolektivizem. Od leta 2002 se v svoji umetniški praksi ukvarja s križem kot osamosvojitvenim simbolom in pri tem v zadnjih nekaj letih stopa v umetniški dialog z akvareli banjaluškega umetnika Radenka Milaka. Dnevni ritual ustvarjanja križev pojasnjuje z ideologijo o kartoteki spominov, ki po njegovih besedah pomeni, “da sva midva zdaj samo to, česar se spomniva.“

Urša Jurman je umetnostna zgodovinarka in sociologinja kulture. Deluje kot kuratorka, urednica, piska in organizatorka na področju sodobne umetnosti. Od leta 2013 je programska vodja Društva Igor Zabel za kulturo in teorijo. Med drugim je urednica monografij Beti Žerovc, When Attitudes Become the Norm: Contemporary Curator and Institutional Art (2015) in Umetnost kuratorjev: Vloga kuratorjev v sodobni umetnosti (2010), sourednica zbornikov Arhitektura ≠ Umetnost (2017), Extending the Dialogue (2016) in Ready 2 Change (2005) ter revije za sodobno umetnost Platforma SCCA (2000-05). Besedila o sodobni umetnosti objavlja v različnih strokovnih periodikah, publikacijah in katalogih.

dr. Tomaž Grušovnik je filozof in publicist, zaposlen na Univerzi na Primorskem, kjer na Pedagoški fakulteti poučuje različne predmete, povezane s filozofijo in humanistiko ter vzgojo. Na Inštitutu za filozofske študije istoimenske univerze je deloval od njegove ustanovitve do leta 2016. Od leta 2018 je tudi predsednik Slovenskega filozofskega društva (SFD). Za svoje poučevanje je prejel »Svečano listino« za mladega visokošolskega učitelja za leto 2017, ki mu jo je podelila Univerza na Primorskem, Pedagoška fakulteta.

Sašo Rek je diplomiran arhitekt in predavatelj na katedri za arhitekturo Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru. V zadnjem času ga veliko ljudi kliče zaradi grafita v Kulturnem centru Pekarna, kjer preživi večino svojega prostega časa, ki ga namenja izboljševanju položaja skupnosti, predvsem pa stanja samih stavb. Je oseba, ki najbolje pozna celoten kompleks Pekarne, aktivni državljan, zaposlen, brez kreditov in davčnega dolga. Predvsem pa je uporabnik Pekarne ter njen dolgoletni zagovornik.

AGD Gustaf v sodelovanju z Mitro, društvom za razvoj avdiovizualne kulture in medkulturnega dialoga, in Društvom za razvoj humanistike Zofijini ljubimci ter drugimi zainteresiranimi organizacijami predstavlja ciklus filmskih projekcij z diskusijami Dokudoc Dokumentarna obzorja, v okviru katerega si v prihodnjih nekaj tednih vsak ponedeljek lahko ogledate dokumentarni film ali dva ter prisluhnete ustvarjalcem in drugim razpravljavcem. S programom želimo spodbuditi kritični premislek o aktualnih filozofskih, družbenih, političnih, okoljskih, kulturnih in drugih vprašanjih, ki jih odpira (slovenska) dokumentarna produkcija in si jih morda zastavljamo tudi vsak zase, zato da lahko o njih skupaj diskutiramo.

Ciklus Dokudoc Dokumentarna obzorja – vsak ponedeljek ob 18. uri:
0. Rasizem za nikogar
1. Filozofija za otroke
2. Protesti za aktivne
3. Umetnost za odločne
4. Okolje za čuječe
5. Pravice za vse
6. Empatija za čuteče
7. Literatura za kritične
8. Identitete za razgledane
9. Dejstva za resnicoljubne
10. Glasba za razmišljujoče

Z namenom varovanja zdravja bomo v dvorani varnostno razdaljo zagotavljali z razmikom med sedeži, v prostoru bo na razpolago razkužilo za higieno rok. Priporočamo, da se dogodka udeležijo samo ljudje, ki so zdravi oziroma ne kažejo znakov okužbe dihal.

Napotila:
http://www.gustaf.si
http://zofijini.net
http://www.dokudoc.si
http://nordcross.com/
http://www.vertigo.si/
https://www.igorzabel.org/
http://nsk.mg-lj.si/si/
http://www.nskstate.com/
https://4d.rtvslo.si/arhiv/platforma/174344103
http://zofijini.net/predavanja_pankrti/
http://zofijini.net/predavanja_zenini/