27. 7. 2020  Maribor

Pravice za vse

  • Organizator: AGD Gustaf, Mitra, Zofijini ljubimci

Okrogla miza in filmski večer, posvečen migracijam, v sklopu ciklusa filmskih projekcij z diskusijami Dokudoc Dokumentarna obzorja

AGD Gustaf, Mitra, društvo za razvoj avdiovizualne kulture in medkulturnega dialoga, in Društvo za razvoj humanistike Zofijini ljubimci vas v ponedeljek, 27. 7. 2020, ob 16. uri, vabijo v Pekarniški park in dvorano Gustaf (KC Pekarna, Maribor) na peti večer v sklopu novega cikla filmskih projekcij z diskusijami »Dokudoc Dokumentarna obzorja«, ki bo ob tej priložnosti posvečen migracijam in zagotavljanju pravic vsem tudi v aktualnih razmerah. Med goste dogodka so vabljeni avtorji in akterji filmov ter člani društev in organizacij, povezanih v iniciativo za zagotavljanje pravic beguncem in prosilcem za azil. Pogovor s Samerjem Arkawijem bo vodil Andrej Kurnik.

Program:

ob 16.00 v Pekarniškem parku: multikulturni piknik

Druženje ob kurdski, eritrejski, iranski in makedonski hrani in glasbi.

ob 19.00 v Dvorani Gustaf: projekcija kratkega dokumentarnega portreta New neighbours – Novi sosedje: Ljubo doma (2019, RTV Slovenija, režija Jernej Kastelec, 25 min)

Samer, 22-letni študent iz Sirije, ki je v Slovenijo prišel prek evropskega programa za prerazporeditev beguncev, začasno stanuje pri prijatelju, ker je njegovo najemniško stanovanje zaradi kratkega stika v električni napeljavi skoraj v celoti pogorelo. Želi se preseliti, vendar njegovo iskanje stanovanja zaradi odkritih in prikritih predsodkov Slovencev do beguncev vse bolj spominja na boj z mlini na veter.

Kratki dokumentarni film, ki ga je režiral Jernej Kastelec in je nastal v produkciji Dokumentarnega programa TVS, je na festivalu v Cannesu MIPCOM 2017 v mednarodni konkurenci uglednih TV postaj osvojil nagrado za odličnost Diversify TV.

Serijo dokumentarcev Novi sosedje so ustvarile hrvaška, belgijska, norveška, nizozemska, portugalska in slovenska državna televizija.

ob 19.30 v Pekarniškem parku: pogovor s Samerjem Arkawijem in z vabljenimi gosti

ob 21.00 v Dvorani Gustaf: projekcija dokumentarnih filmov

Dokudoc 2019: Ali (2019, Zavod Apis, režija Manca Juvan, 7 min)

Ali je 28-letni Iranec, ki živi v Sloveniji, državi, za katero sploh ni vedel, preden je leta 2015 prečkal reko na njeni meji s Hrvaško in ga je ustavila policija. Takrat tudi ni vedel, da bo tako dolgo ostal v tej mali državi na sončni strani Alp, skeptični do tujcev, v kateri je gostoljuben in vključevalen le odnos posameznikov in nekaterih nevladnih organizacij, splošno vzdušje v državi pa je (tako kot v okoliških državah) prej nasprotno.

Kratki dokumentarni film je del paketa multimedijskih izobraževalnih gradiv za srednje in osnovne šole s področja priseljevanja, izseljevanja in mednarodne zaščite, nastal je v sodelovanju z Zavodom Apis.

Povezava na film:

http://mancajuvan.com/sl/filmi/ali/

Dokudoc 2016: Meje (2016, Vertigo, režija Damjan Kozole, 10 min)

Čudovito pokrajino sčasoma napolnijo mnogoteri obrazi potujočih mimo kamere, postavljene na slovenski strani balkanske migrantske poti. Posnet v enem kadru leta 2015 s statično kamero, je kratki dokumentarni film Meje zagotovo „filmski eksperiment, ki gledalca sooči s skupino migrantov, ki v spremstvu policije in vojske prečka mejo med Slovenijo in Hrvaško. Konceptualni minimalizem deluje s srhljivo močjo.“ (Ana Šturm v Ekranu, november 2019)

Dokudoc 2014: Nezmožnost izbire (2014, lastna produkcija, Katja Jezeršek, David Stegu, 24 min)

Film je mozaik izkušenj prisilne emigracije. Skozi drobce petih osebnih pripovedi, Hakima, ki je v Slovenijo prišel leta 2011 iz Maroka, in štirih med vojno in po njej prisilno izseljenih Slovencev, po besedah avtorjev proseva skupna zgodba, ki je neodvisna od časa in prostora in vzpostavlja na prvi pogled nevidno povezavo med protagonisti različnih generacij.

Napovednik za film:

Dokudoc 2018: Ni dovoljeno (2018, Anakiev production, režija Dimitar Anakiev, 45 min)

Osnovna zdravstvena oskrba ni zagotovljena prosilcem za azil v Sloveniji. Kuhanje ni dovoljeno prosilcem za azil v Sloveniji. Snemanje znotraj azilnega doma ni dovoljeno. Ta film je posnel humanitarni zdravnik na svoj mobilni telefon.

Napovednik za film:

Po projekciji sledi druženje z gosti na vrtu ob glasbi SJ-ja Mada Poka in sodelujočih.

Migracije so neločljivi del svetovne zgodovine in naše resničnosti. Vsi smo migranti. Zato zahtevamo pravice za vse.

Večer posvečamo migracijam, nepogrešljivim za naš obstoj. Predstavljamo poglede na aktualno stanje, predvsem pa s povezovanjem posameznikov in pobud na področju zagotavljanja pravic beguncem in prosilcem za azil odpiramo možnosti za kritično refleksijo in spodbujamo kolektivno delovanje.

Lip-a (Lokalna integracijska platforma) se je razvila iz študentskega projekta s podobnim imenom. Glavni namen naše civilnodružbene skupine je vključevanje beguncev in prosilcev za azil v Sloveniji v debato o vprašanju migracij. Skozi različne aktivnosti želimo naslavljati integracijsko problematiko v Sloveniji in begunce ter prosilce za mednarodno zaščito bolj aktivno vpeti v lokalno skupnost.

AGD Gustaf v sodelovanju z Mitro, društvom za razvoj avdiovizualne kulture in medkulturnega dialoga, in Društvom za razvoj humanistike Zofijini ljubimci ter drugimi zainteresiranimi organizacijami predstavlja ciklus filmskih projekcij z diskusijami Dokudoc Dokumentarna obzorja, v okviru katerega si v prihodnjih nekaj mesecih vsak ponedeljek lahko ogledate dokumentarni film ali dva ter prisluhnete ustvarjalcem in drugim razpravljavcem. S programom želimo spodbuditi kritični premislek o aktualnih filozofskih, družbenih, političnih, okoljskih, kulturnih in drugih vprašanjih, ki jih odpira (slovenska) dokumentarna produkcija in si jih morda zastavljamo tudi vsak zase, zato da lahko o njih skupaj diskutiramo.

Ciklus Dokudoc Dokumentarna obzorja – vsak ponedeljek ob 18h v Dvorani Gustaf:

0. Rasizem za nikogar
1. Filozofija za otroke
2. Protesti za aktivne
3. Umetnost za odločne
4. Okolje za čuječe
5. Pravice za vse
6. Empatija za čuteče
7. Identitete za razgledane
8. Literatura za kritične
9. Dejstva za resnicoljubne
10. Glasba za razmišljujoče

Z namenom varovanja zdravja bomo v dvorani varnostno razdaljo zagotavljali z razmikom med sedeži, v prostoru bo na razpolago razkužilo za higieno rok. Priporočamo, da se dogodka udeležijo samo ljudje, ki so zdravi oziroma ne kažejo znakov okužbe dihal.

Napotila:
http://www.gustaf.si
http://zofijini.net
http://www.dokudoc.si
https://4d.rtvslo.si
http://mancajuvan.com/sl/filmi/ali/
http://www.vertigo.si/filmi/meje/
https://radiostudent.si/dru%C5%BEba/30-minutes-with-a-refugee/30-minutes-with-a-refugee-5
https://dimitarfilmsblog.blogspot.com/