29. 6. 2020  Maribor

Filozofija za otroke

  • Organizator: AGD Gustaf, Mitra, Zofijini ljubimci

Okrogla miza in filmski večer posvečen programu filozofija za otroke (FZO) v sklopu ciklusa filmskih projekcij z diskusijami Dokudoc Dokumentarna obzorja

AGD Gustaf, Mitra, društvo za razvoj avdiovizualne kulture in medkulturni dialog in Društvo za razvoj humanistike vas v ponedeljek, 29. 6. 2020, ob 18 uri, vabijo v dvorano Gustaf (KC Pekarna, Maribor) na prvi večer v sklopu novega cikla filmskih projekcij z diskusijami Dokudoc »Dokumentarna obzorja«, ki bo ob tej priložnosti posvečen pedagoškemu programu filozofija za otroke. Na okrogli mizi bodo sodelovali strokovnjaki s področja izobraževanja in filozofije: dr. Marjan Šimenc, dr. Bojan Borstner, Maja Vačun in dr. Tomaž Grušovnik. Okroglo mizo bo povezovala Aleksandra Goropevšek.

Program:

ob 18.00: Projekcija kratkega dokumentarnega video filma »Filozofija za otroke«, (produkcija: Društvo za razvoj humanistike, Slovenija, 2009, 29 minut)

Izobraževalni dokumentarni film Filozofija za otroke predstavlja pristop k poučevanju filozofije v okviru vzgojno-izobraževalnega programa FZO v slovenskih šolah ter stališča in razloge slovenskih strokovnjakov za FZO.

ob 18.30: Pogovor z vabljenimi gosti

ob 20.00: Projekcija dokumentarnega filma »Wir denken also bin ich« (Mislimo, torej sem), (produkcija in režija Alexandra Pexider in Bettina Pacher, Avstrija, 2014, 46 minut, slovenski podnapisi)

Kaj pomeni misliti? Zakaj obstajamo? Kaj pomeni biti človek? Kako se postaviti v kožo drugega? Kaj pomeni vživeti se v nekoga? Zakaj (si) postavljati vprašanja? Kje se začne svoboda drugega in konča naša? Na takšna in podobna vprašanja poskuša odgovoriti film, ki je nastal v projektu o sodobni skupnosti prevpraševanja, ki si za svoj cilj zastavlja današnjo in prihodnje generacije naučiti kritičnega razmišljanja, tolerantnosti in medsebojnega spoštovanja. Ker nas to naredi ljudi.

In ker so otroci največkrat pametnejši od odraslih 🙂

Napovednik:

Po projekcijah in diskusiji sledi na vrtu druženje ob (vegetarijanskem) prigrizku in glasbi DJ-ev Crni Balkanac in Fidel.

Filozofija za otroke (FZO) je vzgojno-izobraževalni program, ki ga je v ZDA v začetku sedemdesetih let prejšnjega stoletja, kot obetajoč pedagoški pristop k poučevanju in razvijanju mišljenja, zasnoval Mathew Lipman. Program filozofije za otroke predvideva, da so otroci radovedni, razmišljujoči, ustvarjalni in komunikativni. Leta 1974 so ustanovili Inštitut za razvoj filozofije za otroke (The Institute for the Advancement of Philosophy for Children – IAPC), v sedemdesetih letih pa so projekt začeli množično uvajati najprej v osnovne šole v ZDA, danes pa ga najdemo v vrtcih in šolah v številnih državah po vsem svetu. V šolskem letu 2001/2002 je bila FZO v tradicionalni obliki tudi v Sloveniji uvrščena v nabor izbirnih predmetov v zadnjem triletju osnovne šole.

Trenutno v Sloveniji program filozofije za otroke ponuja okoli 50 šol, pojavlja pa se tudi v okviru dejavnosti nekaterih drugih izobraževalnih organizacij, knjižnic itd. S tovrstnimi predstavitvenimi dogodki si želimo in prizadevamo, da bi bilo tovrstnih šol in organizacij v Sloveniji čim več.

dr. Marjan Šimenc je profesor sociologije in filozofije, doktor filozofije, redni profesor za filozofijo, docent za sociologijo edukacije, član centra za filozofijo vzgoje. Je soavtor učnega načrta in maturitetnega kataloga za predmet filozofija. Deluje tudi kot odgovorni urednik revije Filozofija na maturi (FNM) in glavni ocenjevalec na maturitetni komisiji za filozofijo. Poleg tega je urednik tudi pri revijah Vzgoja in izobraževanje in Šolsko polje ter zbirkah Kratka dela in Temeljna dela.

dr. Bojan Borstner je redni profesor za filozofijo in metodologijo znanosti na Filozofski fakulteti v Mariboru. Je eden pionirjev filozofije za otroke na Slovenskem. V letih 1992 in 1994 je bil predsednik Slovenskega filozofskega društva. Je avtor številnih knjig in strokovnih študij. Področja njegovega dela so predvsem ontologija, filozofija znanosti in zgodovina filozofije.

dr. Tomaž Grušovnik je filozof in publicist, zaposlen na Univerzi na Primorskem, kjer na Pedagoški fakulteti poučuje različne predmete, povezane s filozofijo in humanistiko ter vzgojo. Na Inštitutu za filozofske študije istoimenske univerze je deloval od njegove ustanovitve do leta 2016. Od leta 2018 je tudi predsednik Slovenskega filozofskega društva (SFD). Za svoje poučevanje je prejel »Svečano listino« za mladega visokošolskega učitelja za leto 2017, ki mu jo je podelila Univerza na Primorskem, Pedagoška fakulteta.

Maja Vačun je diplomirana vzgojiteljica predšolskih otrok ter profesorica slovenščine in filozofije. Zaposlena je na Osnovni šoli Selnica ob Dravi kot pomočnica ravnateljice in knjižničarka. Poučuje domovinsko in državljansko kulturo in etiko, že več let pa vodi tudi krožek oz. izbirni predmet filozofija za otroke. V sklopu tega vsa leta sodeluje tudi z oddelkom za filozofijo Filozofske fakultete v Mariboru.

AGD Gustaf v sodelovanju z zainteresiranimi organizacijami predstavlja ciklus filmskih projekcij z diskusijami Dokumentarna obzorja, v okviru katerega si v prihodnjih nekaj mesecih vsak ponedeljek lahko ogledate dokumentarni film ali dva ter prisluhnete ustvarjalcem in drugim razpravljavcem. S programom želimo spodbuditi kritični premislek o aktualnih filozofskih, družbenih, političnih, okoljskih, kulturnih in drugih vprašanjih, ki jih odpira (slovenska) dokumentarna produkcija in si jih morda zastavljamo tudi vsak zase, zato da lahko o njih skupaj diskutiramo.

Z namenom varovanja zdravja bomo v dvorani varnostno razdaljo zagotavljali z razmikom med sedeži, v prostoru bo na razpolago razkužilo za higieno rok. Priporočamo, da se dogodka udeležijo samo ljudje, ki so zdravi oziroma ne kažejo znakov okužbe dihal.

Več na: https://www.facebook.com/events/544845192848954/

Napotila:
http://www.gustaf.si
http://zofijini.net
https://www.behance.net/gallery/19325591/We-think-therefore-I-am-A-documentary
http://zofijini.net/oko_fzo/
http://www.danfilozofije.net/dejavnosti/fzo/
http://www.dokumentarci.si