22. 2. 2008 Cenzurirano

Poziv vsem aktivnim skupinam in posameznikom

Radost obrata ¾ − Joy of revolt ¾

3−4 marec 2008, Maribor, Pekarna

V Mariboru bomo 3. in 4. marca 2008 organizirali multivitaminski festival svobodne aktivistične izmenjave – Radost obrata 3/4. V ta namen nam prihajajo v goste številni aktivni posamezniki in skupine iz različnih delov Evrope, ki se vsak na svoj način borijo proti biopolitičnim in ekosocialnim katastrofam, ki jih prinašajo neoliberalni in nacionalistični ideologi. Nacionalizem, pomešan z religijskim strupom in neoliberalnimi izgovori o družbenem napredku, predstavlja nevarnost za življenje vsakega kritičnega, svobodomiselnega in naprednega posameznika. Vsakodnevne izkušnje v realnosti 21. stoletja kažejo, da so starim pogledom na svet šteti dnevi. Oblastniki niso več zmožni reševati problemov sodobnega sveta saj se s pomočjo svojih vazalov vedno bolj opirajo na taktike sprenevedanja, laži, prevar, vojn, medijskih manipulacij, kriz, iskanja grešnih kozlov ipd.

Naša ideja je združiti in izmenjati čim več različnih izkušenj, ki nam bodo služile kot orodje v boju proti sistemu, ki reproducira neenakost, suženjstvo, odvisnost, seksizem, rasizem, vojno, nestrpnost ipd. Zavedamo se, da nam bo le izmenjava z bratskimi in sestrskimi skupinami v boju odprla možnosti, da tudi sami na lokalni ravni vodimo enakovreden boj za doseganje enakopravnosti med ljudmi. Verjamemo, da lahko iz marginalizirane in izključene manjšine nastane bojujoča se večina.

Vsak proizveden obrat je nov zagon, vsak nov zagon je nova radost. Nekateri svoj obrat doživljajo na teoretskem polju, drugi v grajenju skupnosti, tretji v uličnih akcijah ali digitalnem mreženju. Skupni imenovalec vseh naših obratov je nesebičnost, solidarnost, izmenjava, kreativnost upora, direktna akcija, DIY..naš boj je poosebljenje divje mačke, queer power kreativnosti in klorofila. Mi smo nova pink, black&green generacija.

Veliko tem nas zanima, vemo pa tudi, da je v dveh dneh težko konsistentno govoriti o vseh pomembnih temah. Zato smo za Radost obrata postavili sledečo vsebinsko agendo:

– Digitalna orodja (novi načini mreženja in izmenjave informacij, ki služijo povezovanju med našimi skupnostmi)

– Decentralizirana balkanska mreža (kakšne so možnosti nadaljnjega razvoja našega povezovanja na Balkanu pa i šire)

– Zeroistična (nulta) transnacionala (ideja o ideološko-simbolični platformi gibanj v 21. stoletju)

– Migracije (izkušnje v bojih proti centrom za tujce in migracijskemu sistemu, ki priseljence v 21. stoletju obravnava kot »varnostno grožnjo«)

– Militarizem (demontaža Nata in njegovih baz, eksodus celotne Evrope iz vojaških kolonialističnih paktov)

– Energija (mimo kritike destruktivnega klimatsko energetskega paketa EU bo pogovor tekel o možnostih oživitve energije kot ogromne plodovitne baze za socialno mobilizacijo in kreativnost)

– Prekernost (boji proti prekernosti, sistemu kronične socialne negotovosti in neenakosti)

– Novi sekularizem (onkraj suverenosti nacionalnih držav. Če uspeva kapitalu, kako naj uspeva ljudem?)

To so samo nekatere teme o katerih bi radi razpravljali in v debato vključili čim več razmišljajočih umov. Po potrebi bomo kakšno temo še dodali in jo razširili. Naš namen je, da v Maribor prinesemo čim več izkušenj, izmenjamo ideje in nove poglede. Želimo, da Maribor postane mesto-stičišče heretične, kritične, svobodne in napredne misli.

Vse debate bodo zaradi lažjega sporazumevanja potekale v angleškem jeziku. Po razpravah sledi neformalni žur do ranih ur.

Za prenočišča se prosim najavite prej na naslov radostobrata@gmail.com

Uradni začetek v ponedeljek 3.3. ob 17.00 v dvorani Gustav v Pekarni

To so internetne strani kolektivov, ki sodelujejo v pripravi dogodka:

http://radostobrata.blogspot.com/

http://infoshok.wordpress.com/

http://www.pekarna.org/