13. 4. 2009 Cenzurirano

Opravičilo delavskega razreda tovarišem komunistom

Sklop besedil »Seganja v skupni čas«

Ob obletnici ustanovitve prve stranke komunistov na Slovenskem (11. 4. 1920)

Mi, delavski razred Slovenije, se Vam, osvobodilnim komunistom, iskreno opravičujemo! Opravičujemo se, ker nismo doumeli Vaših idej. Zavzemali ste se za naše pravice, pa mnogi med nami niso vedeli, kaj bi z njimi sploh počeli. Z Vašo pomočjo smo prišli do solidarnostnih stanovanj, pa nismo dojeli, kako poceni so bila. Iz nas ste želeli narediti upravljalce družbe in podjetij, vendar nas to ni kaj dosti zanimalo (v glavnem so nas zanimali nogomet, moda, dopust, filmi in seks). Opravičujemo se, toda glede nas ste gojili prevelika pričakovanja. Nam je važno, kaj je v redu za nas, in to tukaj in zdaj, ne pa neki daljni ideali. Čisto zadosti nam je, če kdo skrbi za nas in nam garantira kruh in zabavo. Zato se Vam tudi opravičujemo, če se nam glave kdaj vrtijo kot žoge in če nas nosi od šovinizma prek praznega govoričenja do zmede na volitvah. Ampak je tudi res, da se nam je zdelo malo sumljivo tisto Vaše ‘osvobajanje družbe’, ta naloga, ki ste nam jo Vi naložili, ker menda tako hoče Zgodovina. Čeprav, hm…, zna res biti, da smo malo preveč mislili vsak samo na svojo ta zadnjo in premalo na nas vse. Zato se Vam opravičujemo, ker so nekateri od nas skozi tovarniško ograjo odnašali material k sebi domov. Prepozno smo spoznali, da se lahko čez noč kradljivci spremenijo v okradence. Res, ta naša naivnost, se globoko opravičujemo zastran nje: nismo spregledali lopovov okoli nas in v naših vrstah, ki so samo čakali na prvo priložnost, da nas temeljito oplenijo. Nadalje se seveda opravičujemo, če je kdo od nas kdaj prišel na delo povsem nadelan že ob šestih zjutraj. Je pač vedel, da ga lahko doleti kvečjemu bolniška in zdravljenje alkoholizma – seveda na državne stroške. Danes, v ostri svobodi in vladavini močnejših si česa takega niti v sanjah ne moremo predstavljati. Pa opravičujemo se tudi, če smo nekateri premalo pazili na inventar v sindikalnih počitniških hišicah. Zdaj nismo ostali samo brez tega inventarja, ampak tudi brez počitniških hišic – marsikdo med nami pa tudi brez sindikata v firmi. Da pa ne bi, dragi naši komunisti, še in še naštevali, vam še enkrat iz vsega srca izrekamo svoje globoko opravičilo!

Prejmite en lep pozdrav iz našega skupnega kozjega roga!

Vaš skesano vdani

DELAVSKI RAZRED

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Avtor besedila: Jože Kos Sine

joze.kos.grabar@gmail.com

11. 4. 1920, Ljubljana – prvi kongres ‘Socialistične delavske stranke Jugoslavije (komunistov), pokrajinske sekcije za Slovenijo’

11. 4. 2009, Maribor – prva kriza kapitalističnega družbeno-ekonomskega sistema po njegovi restavraciji v Sloveniji

Opombi:

»Seganja v skupni čas« je naslov nastajajočega sklopa leposlovno zasnovanih besedil Jožeta Kosa Sineta, katerih namen je ubesediti nekdanje in sedanje družbeno dogajanje na način, ki je dopolnilo prevladujočemu, povečini interesno zoženemu (ne)prikazovanju tega dogajanja. Besedila iz sklopa se navezujejo na nekdanje in sedanje praznike ter spominske dneve raznih vrst.

Besedilo je dovoljeno in zaželeno razpošiljati ter objavljati. Edini pogoj za objavo je povzetje vsega v neokrnjeni obliki.