24. 7. 2011 Zofijina bodica

EPK bizarnosti: Reči Franc ali Kangler, saj je to eno in isto!

Avtor:

Če si za Maks, si za UGM. Če si za UGM, si za MAKS. To je eno in isto. Genialen trik s tako rekoč ontološkim varanjem, s katerim zdaj Kangler izsiljuje mestni svet, kar mu seveda ni težko, saj mu ta ponižno sledi in jé iz roke:

Župan Franc Kangler je izpostavil, da je Maks mestni svet že podprl, zato mora sprejeti tudi posledice. Prav tako je opozoril, da je od tega odvisna usoda nove Umetnostne galerije Maribor. “Vi ste potrdili, da bo UGM v Maksu. Zato je preprosto vprašanje, ali si za UGM in Maks, saj je to eno in isto,” je dejal.

Šur, reči Franca ali Kangler, vse je to eno in isto! O tem, kaj pomeni takšno varanje, je bilo prelitega že dovolj črnila. Že na ravni poimenovanja se ta identitetni problem ne razvozla do konca: bomo UGM-u rekli MAKS, bomo MAKS-u rekli UGM? Kateri napis se bo pozlačen lesketal na vhodnih vratih? Kaj bo ta čudni zvarek, nastal iz mahinacij po brodolomu vsakega projekta posebej, zdaj vzpostavljen kot rešitev za oba? In kaj to pomeni za genialno logiko političnega izsiljevanja, ki jo je vpeljal: dragi svetniki, sprejeli ste MAKS, zdaj sprejmite še posledice, nam pravi Franc, ki je tudi Kangler. Pa saj je to eno in isto. In potem v isti sapi: dragi moji svetniki, saj ste za UGM, tudi če niste za MAKS. In ker je to isto, ste za Franca in Kanglerja!

Seveda vrle mariborske kulturnike, kaj šele epekajevce in kaj šele medije, prav figo zanima, kaj to praktično pomeni – kako združevati tako heterogene vsebine in namembnosti pod eno streho, kako jih uskladiti v prostorskem, arhitekturnem in drugih ozirih. Raje ponižno molčijo. A kaj bi z malenkostmi, vse naj bo domače, saj smo vendar v totem Maribori, mestu prihodnosti. EPK je štala in kot takšno si jo bomo zapomnili. Pomembno je, da si s čarovniškim trikom, kjer iz klobuka župan enkrat potegne MAKS in drugič spet UGM, rešuje svojo kožo. Ker je nenazadnje obljubil, da je na izgradnjo MAKS-a vezal svoj mandat. Zdaj, ko kaže, da dobivamo UGM na lokaciji MAKS-a in ne MAKS sam, to seveda pomeni navidezno rešilno bilko – vedno bo lahko rekel, da je obljubo držal in se mandatu ne rabi odpovedati. Figo jo je! Ne Franc in ne Kangler.

Oznake: