19. 6. 2014 Predavanje

Življenje pod okupacijo

Gibanje za pravice Palestincev BDS in Zofijini ljubimci smo pripravili predavanje palestinskega novinarja Majeda Abusalama. Na predavanju v Mariboru je Majed med drugim spregovoril o učinkih izraelske blokade Gaze na njegovo življenje, uporništvu in o prizadevanjih »Intifada Youth Coalition«.

Gaza je edinstvena. To je kraj nenehne drame; strah, bolečina, smrt, pogum in upor pa so njene stalne spremljevalke. Gaza igra pomembno vlogo v bližnjevzhodnem konfliktu in vendar so novinarska poročila od tam redka in nezadostna.

Majed Abusalama je palestinski novinar, strokovnjak za socialne medije in fotograf, ki dela za različne časopise, revije in spletne portale po svetu. Je tudi eden od ustanoviteljev »Palestinian Youth Groups Network« (Mreže palestinskih mladinskih skupin), gibanja, ki se proti okupaciji bori z nenasiljem. Živi v Gazi in se v prvi vrsti deklarira za begunca. Ob tem, da deluje kot novinar za različne svetovne medije, sodeluje tudi pri številnih projektih, ki se ukvarjajo z mladimi, pri številnih dokumentarnih filmih na temo kršitev človekovih pravic v Palestini in kot koordinator mednarodnih delegacij v Gazi. Leta 2010 je bil za svoja spletna poročila o dogajanju v Gazi v ožjem izboru za mednarodno mediteransko nagrado za novinarstvo, leta 2011 pa je prejel nagrado UNESCA za svobodo govora. Predavanje je potekalo v angleškem jeziku!

Nekaj utrinkov:

Foto: Tomaž Podbevšek

Za vse dodatne informacije o BDS Slovenija pišite na elektronsko pošto info@bds.si.