12. 8. 2011 Speculum

Kje se misli po štajerski prestolnici

Namigi

Poletna sopara, možgani na off, oblačila deklet in mladeničev, ki nonšalantno poudarijo neupravičen primat telesa nad dušo in ga po nepotrebnem vznemirjajo, v vročih mesecih marsikoga ne pustijo hladnega. Še dobro, da je človek hladno filozofsko bitje. Mnogi zaljubljenci v filozofijo tako pogosto ne zdržijo (ali pa nočejo zdržati), da bi se miselnim užitkom predajali na kavču ali delovni sobi, s knjigo ali brez, ampak se raje usedejo v avtomobil. Kam se zapeljati, da bi lahko nemoteno predajali nemoteni strasti razmišljanja pod milim nebom, smo Zofijini preverili po Mariboru in okolici.

Narava na štajerskem koncu ponuja precej možnosti, da najdete svoj kotiček, ne da bi vašo intenzivno miselno koncentracijo na filozofske probleme zmotili pogledi mimoidočih. Maribor je obdan s številnimi bolj ali manj odmaknjenimi gozdovi, zato so ti gotovo prva misel, kam se skriti pred ljudmi. Med najbolj priljubljenimi lokacijami je, ko pade mrak in Minerva zares poleti, gotovo Stražunski gozd, ki Tezno povezuje s Pobrežjem. Vanj se iz glavne ceste vije precej neosvetljenih gozdnih potk, ki so čez dan polne sprehajalcev, ponoči pa si tja ne upa vsakdo. Podobno oblegan je bil pred leti tudi Betnavski gozd, kjer sicer zaradi bližine stanovanjskega naselja ni bilo mogoče pričakovati popolnega miru ob branju knjige, zdaj pa so v njem uredili pustolovski park in vanj omejili dostop. Zanimivi miselni kotički se najdejo tudi pod Ledino malo pred Radvanjem, a znajo biti zaradi lahkega dostopa precej zasedeni.

limbusko

Foto: Daša Purgaj

Limbuško nabrežje: odlična lokacija za branje predsokratikov, prvih filozofov narave, in predvsem Talesa, ki je trdil, da je vse iz vode. Njegova misel vas bo ob pogledu na žuborečo Dravo očarala in spravila v meditativni trans, vašo dušo pa omokrila, četudi ne boste stopili vanjo.

Mikavna parkirišča

Nekaj manj si jih drzne ljubezen do modrosti izkazovati na parkiriščih pod Pohorjem, saj so ta ponekod osvetljena, v bližini pa se nahaja tudi kamp, ki je sicer zelo slabo obiskan, tako da vaše duhovne vaje turisti praviloma ne bodo zmotili. Nekaj manj »zanesljivo« je parkirišče na nekdanjem strelišču v Radvanju, saj tod mimo vodi priljubljena sprehajalna pot, predvsem stanovalcev bližnjih blokov. Privlačna lokacija za zaljubljence v filozofijo je tudi parkirišče pred kopališčem Mariborski otok, a se zaradi velikosti parkirišča lahko zgodi, da tam ne boste popolnoma sami.

parkirisce

Foto: Daša Purgaj

V paničnem bežanju od norosti tega sveta je lahko tudi avtomobil pravo pribežališče uma. S knjigo v roki ali lotus položaju lahko postanete mojster kontemplacije na prvih ali zadnjih sedežih. Avtomobilska šipa postane veš ekran, s katerim ste umetno razdvojili svet okoli sebe od svojega pravega bistva, zato lahko zdaj nanj pogledate z varne distance. Priporočamo parkirišča okoli Mariborskega otoka in knjige s področja analize sebstva.

Nekateri za mišljenje na prostem izkoriščajo tudi okolico Pekrske gorce in gozd nad Obrambnim domom v Pekrah. Skriti kotički pa so tudi na Limbuškem nabrežju. Tega so sicer pred kratkim na novo uredili, tako da je treba avto precej bolje »parkirati« kot pred časom, ko je takoimenovana »čolnarna« samevala.

UKMuporabnik

Foto: UKM

Knjižnica UKM: zagrizeni ljubitelji mišljenja in raziskovalci uma bodo tu našli spokojen mir in prostor za kontemplacijo o stupidariju slovenskega žurnalizma, ki generično zavrača mišljenje kot takšno, pravzaprav poziva k nemišljenju in raje kot k javni rabi razuma poziva k javni rabi nepomembnih telesnih organov.

Filozofski razgled

Mnogi fantje in dekleta hodijo na Meljski hrib, ki je med vikendom sicer zelo oblegan zaradi priljubljene »diskoteke«, čez teden pa nanj ne zavije toliko avtomobilov, tako da lahko med duševno kontemplacijo pogledujete tudi na osvetljen nočni Maribor. Podoben razgled si lahko pričarate na vrhu Pohorja, le da zna biti vožnja na vrh zaradi ovinkov nekoliko naporna. Nenazadnje, se lahko na Pohorje odpravite tudi z gondolo, kjer vas ne bo zmotil nihče. Le pohiteti boste morali z razmišljanjem, saj vožnja na vrh traja le sedem minut.

inkubator

Foto: Studio 5

Kulturni inkubator: zaljubljenci v vrelce modrosti in vztrajni privrženci duha bodo tu našli svoj kotiček in sorodne duše na kakšnem izmed predavanj Zofijinih ljubimcev, priporočamo predvsem intimno odkrivanje Marxa in Nietzscheja. Prava doza aseksuacije.

Zanimiva pa naj bi bila tudi vinska cesta od Malečnika proti Vodolam oz. Hrenci, kjer je sicer precej stanovanjskih hiš, a se najdejo tudi potke, kjer ne bosta motili nikogar – idealno za kakšen festival tipa »filozofija in vino«.

Pekarna

Foto: Blanka K.

Eno od privilegiranih mariborskih mest za mišljenje je alternativni zavod Pekarna. Kot antipod nakupovalni mentaliteti in globalnem nihilizmu človeka se bo tu vaše mišljenje v skritih obnovljenih in neobnovljenih kotičkih celo brez spuščenih hlač rado zavrtelo predvsem ob premisleku in branju knjig s področja filozofije umetnosti ali Alberta Camusa, smiselnosti našega bivanja in večni absurdnosti naše eksistence. Če bi lahko izbiral, bi Camus verjetno izbral Maribor.

Če vas zaloti policija, bodo le začudeni

Če vas kdo zaloti pri mišljenju in prijavi policiji, k sreči vaši miselni užitki ne bodo sankcionirani. Vsaj ne neposredno, dokler živimo v svobodni državi. Mišljenje na prostem ni kaznivo in se sicer res obravnava kot nespodobno vedenje na javnem prostoru, vendar zanj ni predvidena nobena kazen. Zaenkrat.

maribor_palaca_mestna_obcina

Foto: kraji.eu

Mesta, kjer je v Mariboru mišljenje strogo prepovedano in diuretično vpliva na vaše počutje, so okolica mariborske občine, vseh medijskih hiš, Štuka in Vetrinjskega dvorca. Na naštetih mestih bo vaše mišljenje ohromljeno, koncentracija razpuščena, nenehno pa vas bo sililo na bruhanje.

Napotilo: Izvorni članek pod naslovom »Kje se seksa po štajerski prestolnici« novinarke Daše Purgaj, je izšel v Žurnalu, 11. avgusta 2011

12438

Namigi

Kje se seksa po štajerski prestolnici

Poletne oblekice, kratka krila, moške majice, ki poudarijo izklesano telo v vročih mesecih marsikoga ne pustijo hladnega. Mnogi zaljubljenci tako pogosto ne zdržijo (ali pa nočejo zdržati) do doma, da bi se telesnim užitkom predajali med rjuhami, ampak raje izbereje »udobje« avtomobila. Kam se zapeljati, da se bosta nemoteno ljubila pod milim smo preverili po Mariboru in okolici.

Narava na štajerskem koncu ponuja precej možnosti, da najdeta svoj kotiček, ne da bi vaju zmotili pogledi mimoidočih. Maribor je obdan s številnimi bolj ali manj odmaknjenimi gozdovi, zato so ti gotovo prva misel, kam se skriti pred radovedneži. Med najbolj priljubljenimi lokacijami je, ko pade mrak, gotovo Stražunski gozd, ki Tezno povezuje s Pobrežjem. Vanj se iz glavne ceste vije precej neosvetljenih gozdnih potk, ki so čez dan polne sprehajalcev, ponoči pa si tja ne upa vsakdo. Podobno oblegan je bil pred leti tudi Betnavski gozd, kjer sicer zaradi bližine stanovanjskega naselja ni bilo mogoče pričakovati popolnega miru, zdaj pa so v njem uredili pustolovski park in vanj omejili dostop. Zanimivi romantični kotički se najdejo tudi pod Ledino malo pred Radvanjem, a znajo biti zaradi lahkega dostopa precej zasedeni.

Mikavna parkirišča

Nekaj manj si jih drzne ljubezen izkazovati na parkiriščih pod Pohorjem, saj so ta ponekod osvetljena, v bližini pa se nahaja tudi kamp, ki je sicer zelo slabo obiskan, tako da vaju turisti praviloma ne bodo zmotili. Nekaj manj »zanesljivo« je parkirišče na nekdanjem strelišču v Radvanju, saj tod mimo vodi priljubljena sprehajalna pot, predvsem stanovalcev bližnjih blokov. Privlačna lokacija za zaljubljence je tudi parkirišče pred kopališčem Mariborski otok, a se zaradi velikosti parkirišča lahko zgodi, da tam ne boste popolnoma sami.

Nekateri za seks v avtu izkoriščajo tudi okolico Pekrske gorce in gozd nad Obrambnim domom v Pekrah. Skriti kotički pa so tudi na Limbuškem nabrežju. Tega so sicer pred kratkim na novo uredili, tako da je treba avto precej bolje »parkirati« kot pred časom, ko je takoimenovana »čolnarna« samevala.

Romantičen razgled

Mnogi fantje svoja dekleta vozijo tudi na Meljski hrib, ki je med vikendom sicer zelo oblegan zaradi priljubljene »diskoteke«, čez teden pa nanj ne zavije toliko avtomobilom, tako da lahko med seksom pogledujeta tudi na osvetljen nočni Maribor. Podoben razgled si lahko pričarata na vrhu Pohorja, le da zna biti vožnja na vrh zaradi ovinkov nekoliko naporna. Nenazadnje, se lahko na Pohorje odpravita tudi z gondolo, kjer vaju ne bo zmotil nihče. Le pohiteti bosta morala, saj vožnja na vrh traja le sedem minut.

Zanimiva pa naj bi bila tudi vinska cesta od Malečnika proti Vodolam oz. Hrenci, kjer je sicer precej stanovanjskih hiš, a se najdejo tudi potke, kjer ne bosta motila nikogar.

Če vaju zaloti policija, ne bo poceni

Če vaju kdo zaloti in vaju prijavi policiji, spolni užitki namreč ne bodo poceni. Seks na prostem je kazniv in se obravnava kot nespodobno vedenje na javnem prostoru, za katerega je predvidena kazen od 208 do 417 evrov.

Daša Purgaj/Maribor