12. 9. 2014 Cenzurirano

Pripravljeni na naslednji korak!

Avtor:

Maribor, 6.9.2014

Mariborski radio Študent se na previsu poletja in ob skorajšnji dopolnitvi 25 let delovanja seli v nove prostore v centru Maribora. Iz začasnih prostorov z obrobja mesta, kjer so generacije MARŠ-evcev ustvarjale vse od prvega oddajanja na frekvenci 95,9 MHz, bosta na naslovu Tkalski prehod 4 našla prostor Zavod Mariborski radio Študent – MARŠ in Društvo za podporo radiu Marš, ki je ustanovitelj zavoda.

Kolektiv MARŠ-evcev se trenutno nahaja v procesu prenove okoli 100 kvadratnih metrov prostora – vzpostavljanje pisarn in prostorov uredništev, inštalacija električnih in internetnih vodov, postavljanje frekvenčnega oddajnika in drugo. V septembru bomo predvidoma pričeli s testnim oddajanjem iz prostora na Tkalskem prehodu. Radio MARŠ kljub selitvi še vedno deluje in je dostopen lokalno, na frekvenci 95,9MHz in preko spletne strani http://www.radiomars.si.

Dodatno znanje in opremo nesebično prispevajo: D. B. in Računalniški center Univerze v Mariboru.
Program radia MARŠ sofinancirajo Mestna občina Maribor ter Ministrstvo RS za kulturo.

Iz nezavedne zgodovine, ki prihaja v zavest:

Začetek zgodb Mariborskega radia Študent segajo v leto 1984, ko je začel delovati kot civilno-družbena iniciativa. V naslednjih letih je pričel s testnim oddajanjem, se vselil v prostore Študentskega doma 6B, leta 1989 pa je radio pričel z rednim oddajanjem programa. Zgodovina MARŠ-a v zadnjih petindvajsetih letih zapisuje večje vzpone in padce, ki so radio izučile za prihodnost.

V preteklih štirih letih je radio ponovno vzpostavil redni program, začel s kontinuirano produkcijo avtorskih oddaj in z resnejšim igranjem. Na radiu trenutno redno in prostovoljno deluje več kot petdeset sodelavcev – število, ki je izrisalo meje kapacitet prostora na Gosposvetski ulici.

Mnoge sanje o selitvi je kolektiv Društva za podporo radiu Marš in Zavoda Mariborski radio Študent pustil v svetu sanj in si podal roke z razvijajočo se alternativno nevladno sceno v Mariboru, ki se seli v prostore Galenskega laboratorija na Tkalskem prehodu 4 – skupaj še z drugimi nevladnimi in javnimi organizacijami s področja podpore nevladnemu sektorju, razvoja socialnega podjetništva idr.

Na okoli sto kvadratnih metrih bo radio MARŠ vzpostavil pisarne, glasbeno in novinarsko redakcijo, prostor za tehnično službo, oddajni studio in snemalnico. Poleg radijskih prostorov se bo v ločenih prostorih in v sodelovanju z organizacijo Frekvenca, socialno-kulturno združenje aktivnih in nemirnih, začel vzpostavljati večnamenski snemalni studio.

Pripravljeni na naslednji korak!

Radio MARŠ

Oznake: