11. 6. 2008 Pogovor

»Ženini«

Dokumentarni film Igorja Zupeta

Zofijini ljubimci, društvo za razvoj humanistike, v sodelovanju s Kiblo prirejajo in vabijo na projekcijo dokumentarnega filma Igorja Zupeta »Ženini«. Po projekciji filma bo z režiserjem Igorjem Zupetom in članom skupine Irwin Romanom Uranjekom, potekal pogovor. Prireditev bo v sredo, 11. junija 2008, s pričetkom ob 20.00 uri v Kibli v Mariboru.

zenini1Dokumentarni film »Ženini« v 53 minutah pove zgodbo o »retroavantgardni« umetniški skupini Irwin in njihovem delovanju. Članom skupine je kamera Igorja Zupeta sledila od oktobra 2003, ko je bila v Berlinu retrospektivna razstava z naslovom Retroprincip, pa vse do aprila 2007, ko so Irwini na skupinski razstavi v Hamburgu razstavili instalacijo Truplo umetnosti. Glasbo za film je napisal Dejan Knez (Laibach), izdelek pa je nastal pod produkcijsko palico Zupetovih partnerjev – Nord Cross Production, Studia Maj in nacionalne televizije, film pa je podprlo tudi slovensko Ministrstvo za kulturo. Producentka filma »Ženini« je Dunja Klemenc.

Irwin je leta 1983 ustanovljena slovenska umetniška skupina, ki jo sestavljajo: Dušan Mandič, Miran Mohar, Andrej Savski, Roman Uranjek in Borut Vogelnik. So del kolektiva imenovanega NSK. Skupina predstavlja svojevrsten fenomen sodobne umetnosti v Evropi. Leta 2004 je za svoje delovanje prejela Jakopičevo nagrado, največjo vsakoletno nagrado na področju Slovenske likovne umetnosti.

Igor Zupe je rojen v Murski Soboti. Diplomiral je iz televizijske in filmske režije na AGRFT v Ljubljani. Njegovo več krat nagrajevano filmografijo med drugim sestavljajo filmi, televizijske oddaje, glasbeni videospoti in reklame.

Vabljeni!

Vstop je prost!

Oznake: