6. 6. 2006 Filmsko, Predavanje

»Kako je soap-opera revolucionirala televizijo?«

plakatA5a-vogrinc_malaV zadnjem filmskem večeru kino kluba Narodni dom v tej sezoni (s programom nadaljujemo ponovno septembra) bomo soočali televizijsko formo, »opero, detergente in neskončnost« V torek, 6.6. ob 20. uri bo na Malem odru Narodnega doma dr. Jože Vogrinc, sociolog kulture in medijev, v predavanju z naslovom »Kako je soap-opera revolucionirala televizijo?« ugotavljal, kako je ta brezčasna popularna pripovedna nit, namenjena prodaji pralnih praškov in detergentov, spremenila televizijsko formo.

Neskončna dnevna nadaljevanka za gospodinje je bil žanr, ki je bil sprva preziran zaradi popolne novosti principov, po katerih je bil ta žanr organiziran (odprta, neskončna pripoved, kjer se prepletajo številne pripovedne niti, v ospredju so spremenljiva razmerja med osebami, ni končnih razpletov, v ospredju je čustveno življenje, to je prvi žanr, kjer so v ospredju navadne ženske, lahko tudi srednjih let). Z glamuroznimi večernimi soapi (Dallas, Dinastija idr.) konec 70-ih so ti pripovedni principi bili preneseni v večerno TV in so se hollywoodske, pod njihovim vplivom pa tudi, druge TV serije notranje spremenile. Ta spremenjena zgradba je gradivo, s katerim operirajo in morajo tako ali drugače računati tisti, ki poskušajo naslavljati gledalce prek TV.

Doc. dr. Jože Vogrinc na Oddelku za sociologijo Filozofske fakultete v Ljubljani predava sociologijo kulture in sociologijo medijev. Vodi tudi Center za medijske študije pri ISH – Fakulteti za podiplomski humanistični študij v Ljubljani. Raziskovalno se ukvarja predvsem s konceptualiziranjem humanistike in družboslovja, da bi se spoprijela z izzivom radikalnih družbenih sprememb. S tega vidika raziskuje kulture v sodobnih (in primerjalno tudi v drugih) družbah, zlasti vlogo medijev in komunikacije v družbeni reprodukciji.

Oznake: