27. 5. 2010 Predavanje

Pet korakov do tiranije

Avtor:

V četrtek, 27. maj 2010 ob 19h v dvorani Gustaf (KC Pekarna, Maribor)

Five Steps to Tyranny, (2001), Velika Britanija, dokumentarni film, režija: Elizabeth McIntyre, scenarij: Sheena McDonald, dolžina: 60′; angleščina, slovenski podnapisi.

Dokumentarec režiserke Elizabeth McIntyre in novinarke Sheene McDonald za BBCjevo serijo »Human Rights Human Wrongs« iz leta 2000 z naslovom »Five Steps to Tyranny«, zastavlja za vsak čas relevantno dilemo: ali lahko povsem običajni ljudje izvajajo najbolj nezamisliva dejanja? Odgovor je seveda pritrdilen. Zločine vedno zagrešijo povsem navadni ljudje. Zelo malo je potrebno, da se obrnemo proti sosedu, prijatelju… Kar je posebej zanimivo in kar je tudi predmet pričujočega sestavka, je proces, kako lahko neka zunanja sila, kot je recimo določena oblast, skozi tiranijo, v takšna dejanja zlahka prepriča celo množico drugače povsem spodobnih ljudi. Ta proces poteka v petih korakih.

Torrent: http://onebigtorrent.org/torrents/3507/Five-Steps-to-Tyranny-2000-12-19-BBC
Slovenski podnapisi: http://www.podnapisi.net/five-steps-to-tyranny-2001-podnapisi-p769442

12438Samo Bohak
»Blišč in beda študentskih demonstracij«

Predavatelj, ki se je kot poročevalec udeležil študentskih demonstracij v Ljubljani, bo spregovoril o zamolčani strani sredinih študentskih demonstracij, o strukturnih vzrokih, ki so pripeljale do znanega razvoja dogodkov in na primerih z avdio in video gradivom orisal dogodke tiste srede, ki bodo služili kot ilustracija za splošno stanje duha slovenskega študentskega organiziranja. Spregovoril bo tudi o alternativni manifestaciji, ki je potekala v organizacij Kulturnega centra Rog in je bila v medijskem »cunamiju« potisnjena na stran.

Učni material
Prezentacija (PDF)

Network – I’m as mad as hell speech [english subtitles]

Network – There is no democracy [english subtitles]