15. 4. 2010 Pogovor

Osvobajanje Iraka

Predstavitev nove številke časopisa za kritiko znanosti, domišljijo in novo antropologijo (ČKZ, let. XVIII, št. 239, Ljubljana: Študentska založba, 2010) z naslovom »Osvobajanje Iraka«.

V četrtek, 15. april 2010 ob 17h v dvorani Gustaf (KC Pekarna, Maribor)

Predstavili bomo novo publikacijo ČKZja o Iraku, vojnah, podjarmljenju in uničevanju človeških življenj. Predvsem pa bomo poskusili vzpodbuditi javno razpravo ob sedmi obletnici okupacije Iraka. Z 19. marcem 2010 smo namreč vstopili v osmo leto genocidne in nelegalne vojne v Iraku, kot so jo poimenovali Iračanke in Iračani, ki so s svojimi prispevki opozorili zlasti na zločine proti človeštvu in na namerna in načrtna dejanja ZDA in zaveznikov okupacijskih sil, da so s sedemletno invazijo ter z dvajsetletnim obdobjem ekonomskih sankcij, nekdaj heterogeno, sekularno ter socialno in kulturno visoko razvito državo potisnili čez rob preživetja in obstoja.

S prevodi prispevkov iraških publicistov, strokovnjakov za področje prava, človekovih pravic in okoljevarstva, s pisanji domačih poznavalcev razmer v Iraku in na Bližnjem vzhodu ter s pomočjo prevodov tujih raziskovalnih novinarjev, je ČKZ pripravil izčrpen dokument časa in manifest domači in mednarodni politiki, da nemudoma in brezpogojno prekine zločine proti človeštvu. Podatki o grozodejstvih v Iraku govorijo svoj jezik: v izgnanstvu je več kot pet milijonov iraških beguncev, brez sojenja in obtožnic je pridržanih med 44.014 in 400.000 Iračanov, od teh kar okrog 2.400 mladoletnih; Irak ima danes okrog dva milijona vdov in pet milijonov sirot, od katerih je vsaj 500.000 sirot brezdomnih. Dnevno v Iraku umre med 150 in 500 prebivalec. Doslej je okupacija Iraka terjala okrog 1,3 milijona življenj. (Povzeto po medijskem sporočilu ČKZ, zanje Marta Gregorčič)

Gostje: dr. Primož Šterbenc, politolog in sociolog, raziskovalec na področju mednarodnih odnosov; Medard Kržišnik, politolog in samostojni novinar; Ana Podvršič, absolventka sociologije kulture in francoščine na FF ter novinarka Radia Študent in dr. Marta Gregorčič (ur.), sociologinja in kulturologinja.