25. 3. 2010 Pogovor

Zakrita plat slovenske tranzicije

V četrtek, 25. marec 2010 ob 17h v Beli sobi (Upravna zgradba Pekarne)

Predstavitev knjige »Odpirati okna – včeraj danes in jutri« in pogovor s Samom Resnikom, ki ga bo vodil Jože Kos Grabar.

Samo Resnik je premišljevalec o družbi. Predvsem o slovenski v zadnjih treh desetletjih. Tenkovesten in tenkočuten premišljevalec. Človek, ki spaja etičnost z analitičnostjo, poetičnost z enciklopedičnostjo. Osebnost z zvrhanim košem rudimentarne zgodovine, ki pozna mnoga ozadja. In ki se dotika resničnosti te družbe s svojimi prav posebnimi tipali. Znani so mu zorni koti in perspektive, kakršni mnogim niso. Znane so mu izkušnje in doživetja, kakršne mnogim niso. Zato je vsaka od njegovih treh dosedaj izdanih knjig vredna posebne pozornosti. Samo je namreč miselno dodelan človek, ki piše naravnost iz osrčja dejanskosti. Odkrito, neizprosno iskreno, v imenu etičnih načel, za katera bi bilo dobro, da bi bila široko uveljavljena – pa žal niso (prav zato je kar nekaj ljudem njegovo pisanje trn v peti). Ljubitelj dobrih knjig in temeljit bralec, nekdanji urednik Katedre, Tribune in Časopisa za kritiko znanosti, novinar, esejist, politični aktivist, pesnik, pisec in urednik znanstveno fantastične beletristike, občudovalec gora in planinec, Mariborčan in svetovljan…. nam bo spet povedal kaj novega in vznemirljivega. Vabljeni na zanimiv dogodek! (Jože Kos Grabar ml.)

Mentor/predavatelj: Samo Resnik

Samo Resnik (1962) se je šolal v Mariboru in kasneje v Ljubljani. Bolj kot študiju biologije in fizike se je posvečal družboslovnemu, novinarskemu, esejističnemu, leposlovnemu in političnemu udejstvovanju. Bil je urednik študentskih časopisov Katedra in Tribuna ter Časopisa za kritiko znanosti. Pri tem delu si je nabral prve (neprijetne) politične izkušnje. Bil je vidni akter politične premene v Sloveniji konec 80. let XX. stoletja. Deloval je v Odboru za varstvo človekovih pravic (afera JBTZ, 1988), bil je eden ustanovnih članov Slovenske demokratične zveze (1989) in aktivist pri ustanavljanju Nove stranke. Doslej je izdal tri knjige: roman ‘Dotiki’ (2003), pesniško zbirko ‘Prijaznemu dvomu’ (2005) in knjigo družbenih refleksij in pesmi z naslovom ‘Odpirati okna – včeraj, danes in jutri’ (2009).