28. 10. 2008 Okrogla miza

Slovenija… na kakšni poti?

Študentsko politološko društvo Polituss vas v torek, 28.10.2008 ob 19.00 vabi v predavalnico 2 (Fakulteta za družbene vede), na okroglo mizo o analizi parlamentarnih volitev 08.

Slovenija… na kakšni poti?

V študentskem društvu Polituss za Vas pripravljamo okroglo mizo o analizi parlamentarnih volitev.

V začetku razprave se bomo ustavili pri samem konceptu volitev. Velikokrat se namreč zdi, da so volitve nekaj samoumevnega, med tem kako jih izvajajo v različnih državah pa obstajajo pomembne razlike (obvezna volilna udeležba, nižja starost volilnih upravičencev itd.) Poleg tega se velja spomniti, da je splošna volilna pravica še zmeraj nekaj relativno novega, kar je bilo izbojevano šele nedavno. Vseeno pa obstaja še ogromno držav, v katerih ne izvajajo demokratičnih volitev. Zato se zdi smiselno ustaviti pri tem kako volitve izvajamo v Sloveniji.

V nadaljevanju se bomo ozrli po preteklem mandatu in nekaterih ključnih dogodkih, ki so ga zaznamovali oziroma so dali pečat političnemu življenju kot takemu (med njimi bi veljalo omeniti poskus uvedbe enotne davčne stopnje, predsedovanje EU, afero z oklepniki Patria itd.). Dogajanje v preteklem mandatu bomo navezali na analizo same predvolilne kampanije in se vprašali, o ključnih napakah in prednostih, ki so jih v predvolilnih soočanjih dosegali predstavniki strank.

Naša debata se bo iztekla v razmislek o formiranju bodoče koalicije, o realni tezi različnih koalicijskih partnerjev ter predvsem o temu kakšno državno politiko lahko pričakujemo v novem mandatu.

Slovenija je že bila na na pravi in novi poti, tokrat Vas vabimo, da skupaj z nami razmišljate o temu na kakšni poti smo se znašli tokrat?

Z nami bodo:

– Janez Markeš, novinar časopisa Delo in politični komentator
– Rok Praprotnik, novinar časopisa Dnevnik in politični komentator
– doc. dr. Matej Makarovič, profesor na Fakulteti za informacijske študije

Omizje bo povezoval Anej Korsika.

Vabljeni 28.10.2008 ob 19.00 v predavalnico 2!

Oznake: