4. 4. 2007 Pogovor

Janez Lapajne in Kratki stiki

Projekcija filma in pogovor z gostom

KINO KLUB NARODNI DOM

Gost večera: Janez Lapajne, režiser

Mali oder Narodnega doma, 4.4.2007, 20.00

20.00

Črepinjice

Slovenija, 1997, DVD, 16′, diplomski kratki igrani film, scenarij in režija Janez Lapajne

prib. 20:25

Razmišljanja gosta o režiji

prib. 20.45

Kratki stiki

kratkistiki1

Slovenija, 2006, DVD, 105′, celovečerni igrani film, scenarij in režija: Janez Lapajne

Igrajo: Tjaša Železnik, Grega Zorc, Jernej Šugman, Sebastijan Cavazza, Boris Cavazza in drugi.

Šofer mestnega avtobusa ponoči v bližini postaje odkrije zavrženega dojenčka. Ločenec čez vikend pride po sina, ki ga že nestrpno pričakuje. Čedna zdravnica se zbliža z invalidom. Iz tega se splete rahločutna drama o medčloveških razmerjih, v katerih se protagonisti ob sočutju in občutkih krivde soočajo z različnimi pogledi na dogajanje.

prib. 22:30

Povzetek razmišljanj in odgovori na vprašanja občinstva

Kratek intervju za Radio MARŠ:

kratkistikiJanez Lapajne režira tudi v gledališču, na radiu in na televiziji; film, še posebej igrani, pa ostaja njegova prva ljubezen. Ustanovil je PoEtiko – občasno akademijo za raziskovanje umetnosti filmske režije, ki jo vodi kot mentor. Lani je odstopil kot prvi predsednik Društva slovenskih režiserjev. Moti ga, da se naši avtorji med seboj pogovarjajo o vsem drugem razen o režiji. V našem prostoru pogreša sogovornike na to temo. Razkril bo, ali je režija zanj poklic ali način življenja. Pojasnil bo svojo misel, da režiser vedno hkrati ustvarja v dveh precej nasprotnih vlogah – kot občutljivi pesnik in kot neobčutljivi admiral. Povedal bo, zakaj v filmih drugih režiserjev najprej opazuje režijo, kje se jo vidi in zakaj lahko gledalec ob ogledu filma še bolj uživa, če zna brati režiserjevo pisavo. Z njim se boste lahko pogovorili tudi o tem, kolikšno vlogo pripisuje avtorjevi strasti do filma, filmski razgledanosti in občutku za ritem filmske celote.

Ogledali si bomo dva njegova filma. »Črepinjice« so njegov diplomski film, za katerega je prejel več nagrad, leta 1998 tudi grand prix »zlati dinozaver« v poljskem Krakovu. »Kratki stiki« so, po prvencu »Šelestenje« (2002), njegov drugi celovečerni film. Oba njegova celovečerca sta vsak v svojem času suvereno zmagala na Festivalu slovenskega filma v Portorožu. »Črepinjice« in »Kratki stiki« sta žanrsko zelo različna filma, povezuje pa ju način prepletanja večih zgodb in še ena skupna lastnost, ki jo bosta razkrili projekciji.

Oznake: