24. 4. 2008 Predavanje

Glas in hrup

Avtor:

V četrtek, 24. april 2008 ob 18.00
Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6
predava: Mladen Dolar, filozof, psihoanalitik

Predavanje je nastalo kot posledica delovanja in projektov skupine SoOgledi, ki je v letu 2007 izvedla projekt HRUP_012 MB, sinhronizirano zvočno intervencijo skozi radijske postaje. V letošnjem letu skupina nadaljuje raziskovanje »hrupa« – tako s teoretsko obravnavo teme kot vzpodbujanjem in izvedbo umetniških projektov, ki bodo v določenem segmentu artikulirali »hrup« kot polucijski, ideološki in estetski dejavnik. Povabilo za predavanje Mladenu Dolarju in njegova izvedba predstavlja izhodiščno točko filozofsko teoretske obravnave glasu in hrupa.

Predavanje filozofa in psihoanalitika Mladena Dolarja bo najprej skušalo orisati fenomenologijo zvoka s poudarkom na razmerju med glasom in hrupom oz. odgovoriti na vprašanje, kako se človeški glas izdvaja iz širokega spektra zvočnosti in kakšne paradokse predstavlja. Ob tem se bomo dotaknili novih tehnologij reprodukcije zvoka in so kaj so le-te doprinesle v zvočni univerzum ter kako so ga spremenile. V drugem delu bo v središču znana knjiga Jacquesa Attalija, Hrup (slovenski prevod v pripravi). Predavanje bo skušalo podati oris tega, kar Attali imenuje ‘politična ekonomija hrupa’ in kratek oris zgodovine hrupa ter zastavilo vprašanje uporabe hrupa v umetnostnih praksah in nasledke razumevanja hrupa za razumevanje sveta.

Mladen Dolar (rojen 1961 v Mariboru) je 1978 diplomiral iz filozofije in francoščine na Filozofski fakulteti v Ljubljani in leta 1992 na isti ustanovi tudi doktoriral. Bil je na podiplomskem izpopolnjevanju v Parizu in Londonu. Od leta 1996 je izredni profesor za filozofijo in teoretsko psihoanalizo na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Je član uredniškega odbora revije Problemi in knjižne zbirke Analecta ter soustanovitelj Društva za teoretsko psihoanalizo in soustanovitelj Društva za kulturološke raziskave. Dolar sodi med največje slovenske filozofe in je eden izmed najpogosteje citiranih teoretikov s področja filozofije. Skupaj s Slavojem Žižkom in Alenko Zupančič je ustanovil Šolo za psihoanalizo v Ljubljani, katere glavni cilj je povezovanje Lacanove psihoanalize in filozofije nemškega idealizma. Dolar je vsestranski teoretik, ki ga mnogi poznajo kot filozofa, filmskega kritika, kulturnega teoretika in eksperta na področju psihoanalize. V zadnjem času se ukvarja predvsem z glasbeno teorijo (filozofija glasu).

SoOgledi so nova produkcijska enota, samoorganizirana skupina samostojnih avtorjev, izhajajočih iz različnih umetniških področij, kuratorstva, producentstva, teorije in kritike, novinarstva, novih in starih tehnologij, instrumentov in raznovrstnih orodij, humanizma, politike, ekologije in ekonomije. Delujejo kot neformalni sestav in sami sebe razumejo in se opredeljujejo kot intermedijski/interdisciplinarni model. Skozi interdisciplinarno naravnanost sodelujočih in iskanje možnosti ter vzpostavljanje pogojev za kakovostno sodelovanje med fizičnimi osebami – samostojnimi umetniki, kuratorji, teoretiki, novinarji in pravnimi osebami SoOgledi vzpostavljajo novo obliko delovanja in pojavljanja v sodobni umetnosti in teoriji.

VSTOP PROST! VLJUDNO VABLJENI!

Oznake: