8. 3. 2008 Filmsko, Pogovor

Filmski večer v družbi Borivoja Dovnikovića-Borda in revije KINO!

bordo1V soboto 8. marca 2008 ob 19. uri vas vabimo v Kiblo na večer posvečen animiranim in dokumentarnim filmom. Predstavili bomo knjigo »Šola risanega filma« avtorja Borivoja Dovnikovića-Borda, ki sta ju skupaj izdali Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta in Društvo za širjenje filmske kulture KINO! Slednje bo predstavilo tudi zadnjo številko revije »KINO!«, ki je posvečena dokumentarnemu filmu.

Ob tej priložnosti smo iz Zagreba povabili enega pionirjev jugoslovanskega animiranega filma Borivoja Dovnikovića Borda, čigar obisk si štejemo v izjemno čast. Gostje pa bodo tudi organizatorji Mednarodnega festivala animiranega filma Animateka in ožje uredništvo revije KINO!

Pogledali si bomo tudi izbrane kratke animirane filme Borivoja Dovnikovića Borda in kratki dokumentarni »Črni film« Želimirja Žilnika.

Šola risanega filma

Na področju teorije animiranega filma ne obstaja veliko kakovostnih knjig, ki bi podrobno in temeljito razložile teoretične in praktične postopke izdelave animiranega filma. Knjiga Borivoja Dovnikovića kljub relativno starejšemu datumu originalne objave ostaja eno ključnih del v svetovnem merilu. Izid pričujoče knjige, ki je obenem tudi osnovni strokovni priročnik, je ključnega pomena za nadaljnji razvoj teorije in prakse animiranega filma v Sloveniji.

»Šola risanega filma nudi osnovne postulate klasične animacije, ki jih mora navsezadnje obvladati vsak animator, tudi tisti, ki se je opredelil za digitalno tehnologijo, saj so osnove premikanja risb in objektov ostale enake. Knjiga poleg tega predstavlja dokument o produkcijskem in post-produkcijskem nastajanju del zagrebške šole animiranega filma (od leta 1956 do danes).«

Borivoj Dovniković Bordo, rojen 1930, je svojo bogato ustvarjalno kariero začel kot karikaturist in stripovski avtor v povojnih hrvaških humorističnih revijah. Pri tedniku Kerempuh, kjer je Bordo risal karikature in ilustracije, so se leta 1950 odločili, da bodo del svojih prihodkov namenili za realizacijo prvega umetniškega animiranega filma na prostoru bivše Jugoslavije. Dirigentsko palico (režija in glavna risba) sta prevzela pionirja hrvaškega stripa in animiranega filma, brata Walter in Norbert Neugebauer, Bordo pa je skupaj s štirimi kolegi karikaturisti vse svoje moči in znanje posvetil animaciji. Po letu dni trdega dela je bil Veliki miting, dvaindvajsetminutni, politično satirični, disneyevsko zrisani animirani film dokončan; s tem so bili postavljeni temelji profesionalne proizvodnje animiranih filmov Zagrebške šole animiranega filma. Od takrat je Bordo svoje življenje posvetil animaciji. Prekinil je študiji na Likovni Akademiji v Zagrebu in se kot animator, risar, scenarist in režiser podpisal pod mnoge, večkrat tudi nagrajene filme. Svoje izkušnje je Bordo leta 1983 povzel v knjigi Šola risanega filma, ki je bila do danes prevedena v številne tuje jezike; med drugim za klasiko velja v Franciji in na Češkem.

Program Bordovih risanih filmov:

Ceremonija, DVD, 1965, 3’22”

Radovednost (Znatiželja), DVD, 1966, 8’48”

N.N., DVD, 1976, 6’19”

Šola hoje (Škola hodanja), DVD, 1978, 8’08”

Društvo za širjenje filmske kulture KINO! bo predstavilo drugo številko filmske revije Kino!, čemur bo sledila projekcija kratkega dokumentarnega filma Želimirja Žilnika.

Črni film

Režija in scenarij : Želimir Žilnik, fotografija: Karpo Aćimović Godina, montaža: Kaća Stefanović, zvok: Dušan Ninkov, produkcija: Neoplanta film, država: Jugoslavija, leto: 1971, tehnični podatki: DVD, čb, 14 minut

Neke noči Žilnik z ulic Novega Sada pobere deset brezdomcev in jih pripelje k sebi domov. Medtem ko uživajo gostoljubje njegove družine, se Žilnik s kamero kot pričo odloči razrešiti problem brezdomcev. Pogovarja se z različnimi socialnimi službami, navadnimi ljudmi, celo policijo: vsi si pred »problemom« zatiskajo oči.

Potovanje v črno srce abstraktnega humanizma, socialne demagogije, salonskega anarhizma, instantnega liberalizma in lažnega progresa.