29. 5. 2006 Predavanje

Posvetilo Douglasu Adamsu

V počastitev 5. obletnice smrti Douglasa Adamsa

Avtor Štoparskega vodnika in knjig o Dirku Gentlyju
Douglas Adams, veliki duhovitež naše dobe
Predavanje o svetovno znanem pisatelju, (njegovem) življenju, vesolju in sploh vsem

V ponedeljek, 29. maja 2006, ob 19. uri, v Kulturnem Inkubatorju, Koroška 18, se bodo zvrstila predavanja in video projekcija, katerim bo stična točka pisatelj Douglas Adams. Prireditev organizira MKC Maribor, v izvedbi Društva ljubiteljev znanstvene fantastike in fantazije Prizma. Teme, povezane z Douglasom Adamsom bodo predstavili: Matevž Jerman – Douglas Adams trivia; življenje in delo, Tanja Cvitko – Losos dvoma. Še zadnja štoparija po Galaksiji in Branka Resnik – Štoparski vodnik po galaksiji na radiu BBC 4 . Prireditve se bo prav tako udeležil dr. Iztok Fajfar, prevajalec knjig o Dirku Gentlyju.

Maja leta 2001 je nenadoma umrl Douglas Adams, avtor Štoparskega vodnika po Galaksiji. Trilogija, ki obsega pet romanov, se niti ni resnično končala. Že s prvimi tremi knjigami je pisatelj postal svetovno znan in pridobil široko publiko, vmes pa je ustvaril dve knjigi o popolnoma drugačnem svetu in likih – Holistična detektivska pisarna Dirka Gentlyja in Skrivnostni zmenek z davno pozabljenimi bogovi, kjer nastopa detektiv Dirk Gently.

Douglas Adams trivia; življenje in delo

Matevž Jerman

Kdaj in kje je prišlo do ideje o štoparskem vodniku po galaksiji? Ste morda vedeli, da se je Adams ukvarjal tudi z razvijanjem video iger in da je tekom svoje kariere sodeloval tudi z legendarno skupino Monthy Python? Vse in še več o Douglas Adamsu v predstavitvi Adamsove življenjski zgodbe in dela. Govora bo o tistih temeljnih korakih, ki so mu prinesli status enega izmed kultnih pisateljev 20. stoletja.

Losos dvoma. Še zadnja štoparija po Galaksiji

Tanja Cvitko

Zbirka drobnih tekstov iz Adamsovega računalnika, ki so jih izbrali njegovi sodelavci in prijatelji, nudi še zadnji vpogled v pisateljev svetovni sloves. Poleg prispevkov za časopise in revije, intervjujev, kolumn, razmišljanj o ateizmu in ogroženih živalskih vrstah, najdemo še 11 poglavij nedokončanega romana, knjige, ki jo je Adams pisal celo desetletje in je ni mogel dokončati. Poglavja je iz pisateljevih Macintoshev izbral njegov urednik, Peter Guzzardi ter jih zložil v smiselno celoto. Kljub temu, da je Adams imel težave s samo zgodbo, nam objavljena poglavja dajejo vpogled v avtorjevo delo v nastanku.

Štoparski vodnik po galaksiji na radiu BBC 4

Branka Resnik

V začetku leta 1977 sta Douglas Adams in Simon Brett prišla na idejo, da bi naredila radijsko igro s ZF tematiko. Originalno naj bi se imenovala The Ends of the Earth, vsaka epizoda naj bi se končala s Zemljino smrtjo na drugačen način. Ko se je pisal prvi del, je Adams menil, da bi potrebovali lik, ki bi vedel, kaj se bo zgodilo s Zemljo in prikazal drugačno stališče. Odločil se je, da bo ta oseba nezemeljsko bitje ter, da bi bil novinar, iz tega je nastal Ford. Sledili so mu Arthur, nezadovoljen Zemljan, ki ga nesrečno premetava po vesolju; Zaphod, lepotec s dvema glavama in IQ-jem -10 ter Trililan, lepa Zemljanka s diplomo iz astrofizike. Seveda pa ne sme manjkati Marvin, depresiven robot z “glavo veliko kot planet”. Vmes najdemo še govoreče kite glavače, leteče petunije in vesoljske ladje na neverjetnostni pogon. Vse skupaj pa oživi v radijski oddaji na BBC 4.