30. 6. 2021 Pogovor

Pogovor ob projekciji filma Družina

Pred projekcijo filma Roka Bička, Družina, v sklopu programa DokuDoc na festivalu Lent, smo se z gostjama, koordinatorko Regijskega centra za dezinstitucionalizacijo Simono Ratajc in doktorico sociologije in vodjo Muzeja norosti Sonjo Bezjak, pogovarjali o duševnem zdravju in položaju, ki ga ima ta tema v naši družbi. Pogovor je povezovala Nina Jeza.

Galerija

Fotografije: Igor Unuk

Simona Ratajc, univ. dipl. soc. del., koordinatorka Regijskega centra za dezinstitucionalizacijo, več kot 25 let profesionalno dejavna na področju oskrbe v skupnosti različnih družbenih skupin, posebej ljudi s težavami v duševnem zdravju, razvoju skupnostnih služb po meri človeka. Aktivistka socialnega dela, krepitve moči izključenih ljudi, dezinstitucionalizacije.

Sonja Bezjak, doktorica sociologije, vodja Muzeja norosti, v zadnjem času predvsem popotnica po civilnodružbenih puščavah in aktivistka za socialno in okoljsko pravičnost. Zadnji članek, z naslovom Od podatkovnega kolonializma do podatkovne pravičnosti: primer obravnave manjšin v dobi podatkov, Časopis za kritiko znanosti, je napisala skupaj s kolegico Sergejo Masten.