14. 6. 2016 Cenzurirano

Peticija za vsestranski razvoj slovenskega jezika

V zadnjih tednih poteka intenzivna akcija proti spreminjanju člena o rabi jezika v visokem šolstvu, ki bi omogočal izvedbo vseh predavanj v angleščini (tako bi lahko slovenski profesor na slovenski univerzi predaval slovenskemu študentu v angleščini). Pripombe na predlagane spremembe zakona je v javnosti in tudi uradno na Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport izrazilo veliko posameznikov in institucij, ki jim je za slovenski jezik mar, tudi Slavistično društvo Slovenije ter posebej Slavistično društvo Maribor.

Na spodnjem spletnem naslovu se nahaja povezava do Peticije za vsestranski razvoj slovenskega jezika, ki jo je pripravilo Slavistično društvo Slovenije in ki jo je podpisalo že več kot 6600 podpornikov. Če se s peticijo strinjate, vas ponovno naprošamo, da naša prizadevanja podprete z vašim podpisom (lahko dodate tudi komentar) in peticijo tudi razširjate ter tako pomagate pridobiti čim več podpisnikov.

Peticija: http://www.pravapeticija.com/za_vsestranski_razvoj_slovenskega_jezika

Nekaj odzivov na predlog zakona:

Marko Jesenšek: “Slovenščina ni nič vredna!” (Večer, 26. 5. 2016) Tone Partljič: Kdor prodaja materinščino, bi prodal tudi mater (Večer, 27. 5. 2016) Silvija Borovnik: Operacija zdravega telesa (Večer, 13. 6. 2016), http://4d.rtvslo.si/arhiv/radijski-razgledi/174409575, http://www.delo.si/mnenja/gostujoce-pero/se-o-slovenscini-kot-jeziku-znanosti.html

Pomagajte nam poskrbeti, da bo slovenski jezik še naprej jezik moči, s katerim bomo lahko vedno in povsod izražali vse, kar je treba in kar želimo izraziti.

Melita Zemljak Jontes, predsednica Slavističnega društva Maribor