19. 5. 2016 Obvestila

Peticija proti zatiranju gibanja BDS

Peticijo v zvezi s kriminalizacijo gibanja BDS je pripravilo združenje ECCP (European Coordination od committees and Associations for Palestine) s sedežem v Bruslju. Vabljeni, da peticijo, ki jo bo ECCP poslalo Združenim narodom, podpišete in pošljete po svojih kanalih.

Peticijo nadete na naslovu: https://bdsmovement.net/un-appeal

Visokega komisarja Združenih narodov za človekove pravice pozivamo, naj sprejme potrebne ukrepe za vzdrževanje in zaščito pravic palestinskih, izraelskih in mednarodnih zagovornikov človekovih pravic, ki se nenasilno zavzemajo za pravice Palestincev, tudi preko gibanja BDS. Prosimo, da k naši pritožbi dodate svoje ime.

Potem ko Izraelu ni uspelo ustaviti rastoče svetovne podpore gibanju BDS – gibanju za bojkot, dezinvesticije in sankcije proti Izraelu ter za svobodo, pravico in enakopravnost Palestincev – se je zdaj ta odločil za obupan in nevaren udarec nazaj.

Na zahtevo Izraela ameriška, britanska, francoska, kanadska in druge vlade uvajajo antidemokratično zakonodajo in sprejemajo druge represivne ukrepe, da bi škodili gibanju BDS. V Franciji je bil en aktivist aretiran samo zato, ker je nosil majico BDS. Izrael se poslužuje svojih varnostnih služb za nelegalno vohunjenje BDS aktivistom po celem svetu.

Nedavno je Izrael soustanovitelju gibanja BDS Omarju Barghouti naložil prepoved potovanja. Ta represivna poteza je korak do odvzema njegovih pravice do prebivanja, kot so pred nekaj tedni zagrozili izraelski ministri.

To sledi prikritim grožnjam fizičnega nasilja, ki so jih proti njemu izrekli izraelski vladni ministri in ki so spodbudili Amnesty, da izrazi zaskrbljenost za »varnost in svobodo palestinskega zagovornika človekovih pravic Omarja Barghoutija«.

Izraelska velika kampanja represije proti zagovornikom človekovih pravic ter gibanja BDS je zasnovana, da ga zaščiti pred odgovornostjo pri kršitvah mednarodnega prava.

Prav zdaj v času, ko se palestinsko ljudstvo in podporniki okrog sveta spominjajo leta Nakbe, etničnega čiščenja večine domorodnih Palestincev leta 1948, je zaščita pravic zagovornikov človekovih pravic, ki se borijo za palestinske neodtujljive pravice, še toliko bolj pomembna.

Prosimo, podpišite našo pritožbo še danes. Obvestili vas bomo, ko bomo poziv poslali ZN.