5. 2. 2008 Glasbeni ciklon

Morton Subotnick

V današnji oddaji bomo s pomočjo Mortona Subotnicka dospeli do točke, na kateri se zgodba elektronske glasbe dokončno preusmeri v svojo danes bolj domačo in poznano različico. Eksperimenti na eni in komercialne težnje na drugi strani, so v 60-ih letih prejšnjega stoletja v elektronski glasbi pomenili sestop v drugo fazo njenega razvoja.

Odtujeno elektronsko eksperimentiranje znotraj posebnih namenskih studiev pri širših množicah ni naletelo na odobravanje. Narava akademskih preigravanj, osnovanih na generiranju tonov in zvočnih odtenkov, je v najboljšem primeru pozabila na enega izmed osnovnih elementov glasbe kot take, na ritem. Počakati je bilo treba vsaj do sredine šestdesetih let, ko je v uporabo stopil Moogov synthesizer, in pa do leta 1967, ko je glasbena založba Nonesuch pri ameriškem skladatelju Mortonu Subotnicku naročila elektronsko kompozicijo.

»Silver Apples of the Moon« je naslov kompozicije, ki se je v zgodovino zapisalo kot prvo s strani glasbene založbe naročeno delo. Delo izvedeno na Buchlinem synthesizerju je naletelo na odličen sprejem pri publiki, ki običajno konzumira resno glasbo. Tradicija avantgardistov je bila s tem v veliki meri presežena. Kompozicija je bila dejansko klasično glasbeno delo, strukturirano po načelih kompozicij za akustične instrumente in v večji meri podloženo z ritmičnimi vzorci. Razen zvočnega kolorita, ki ga standardni akustični instrumenti v primerjavi z elektronskimi glasbili in generatorji niso zmogli, delo izhaja iz dolge tradicije klasične glasbe.

V naslednjih letih so težnje elektronske glasbe segale vse od uveljavitve v tradicionalni glasbeni sferi do iskanja novih zvočnih obrazcev in sredstev. Pravzaprav sta se še istega leta zgodila vsaj dva dogodka, ki sta elektronski glasbi priborila njeno današnje mesto.

Leta 1967 je »Tretji godalni kvartet« Leona Kirchnerja kot prvo delo, v katerem je bila uporabljena elektronika, prejelo Pullitzerjevo nagrado. Istega leta je takrat še gospod Walter Carlos (kasneje bolj znan kot gospa Wendy Carlos) skomponiral delo »Switched-On Bach«, ki se je prodajalo kot za med in postavilo nove standarde uporabe synthesizerja kot samostojnega instrumenta. Nova smer razvoja je bila dokončno zarisana v naslednjih letih z uveljavljanjem računalniško generirane glasbe, nastopom minimalistov in vpeljavo elektronskih glasbenih postopkov v popularno glasbo.

V današnji oddaji bomo prisluhnili trem Subotnickovim kompozicijam. Zgoraj omenjena »Lunina srebrna jabolka« bodo na vrsti kot prva, nato pa jim sledita še deli »A Sky of Cloudless Sulphur« in »Touch«.

Želimo vam prijetno glasbeno izkušnjo!

AVIZO