21. 12. 2008 Glasbeni ciklon

Jean Sibelius

Simfonija št. 2

Počasi se bližamo koncu leta in že je čas za božična in novoletna darila. Eno takšnih, seveda glasbenih, vam bomo podarili v današnji oddaji Glasbeni ciklon. Zavrteli vam bomo znamenito Sibeliusovo Simfonijo št. 2.

O enem največjih in najpomembnejših skladateljev, ne samo 20. stoletja, Jeanu Sibeliusu, smo v naši oddaji že obširno govorili, zato za to priložnost samo na kratko o delu, ki ga bomo poslušali.

Vrhunec Sibeliusovega glasbenega ustvarjanja nedvomno predstavlja cikel sedmih simfonij, s katerimi je z vsako posebej ustvaril samosvoj skladateljski stil. Romantična simfonija številka 2 je nastala v letih 1901 in 1902. Inspiracija zanjo je bila Sibeliusova pot v Italijo v začetku leta 1901 in vsebuje številne elemente, ki jih je predvidel za načrtovano, a nikoli napisano štiri stavčno poemo, ki bi temeljila na kombinaciji zgodbe o Don Juanu in vzdušju Dantejeve »Božanske komedije«.

Druga simfonija je doživela izjemen uspeh na Finskem in slednjič ponesla Sibeliusovo ime tudi v Nemčijo. Simfonija je še danes izjemno popularna, predvsem zaradi svojega specifičnega tonalnega jezika, preprostih ljudskih zvočnih motivov in jasno razločljivega nacionalnega patosa, kar so vse po vrsti značilnosti Sibeliusovega glasbenega opusa.

Druga simfonija označuje konec Sibeliusovega romantičnega obdobja in je velik poklon njegovim romantičnim predhodnikom. Želimo vam prijetno poslušanje, za praznike pa vse dobro, predvsem pa veliko dobre glasbe!

AVIZO