2. 1. 2007 Glasbeni ciklon

Steve Reich

AVIZO

Dobrodošli v novem letu. Tudi v tem s sedmico obeleženem letu vam bomo v oddaji Glasbeni ciklon skušali približevati zvočno pokrajino prepogosto zanemarjene sodobne resne in eksperimentalne glasbe, v katero, tako po tiho povedano, pogosto kukajo tudi ustvarjalci popularne glasbe, posebej takrat, ko iščejo kašno novo glasbeno zamisel. Eden takšnih pogosto kopiranih ali posnemanih ustvarjalcev je ameriški skladatelj sodobne resne glasbe, Steve Reich.

Reich je eden pionirjev minimalističnega stila, ki pa pri tem stilu nikakor ne vztraja, pač pa ga variira v številne čudovite zvočne zanke in s tem piše svojevrstno glasbeno pustolovščino, katere del boste v današnji oddaji deležni tudi vi. Poslušali bomo eno njegovih najbolj značilnih minimalističnih kompozicij z naslovom »Music for 18 Musicians«, ki jo je skladatelj spisal med leti 1974 in 1976.

Reich velja za enega najpomembnejših pionirjev sodobne resne glasbe. Na njegovo posebnost v svetu glasbe kaže recimo izjava popularnega britanskega časopisa »The Guardian«, ki ga je ob priložnosti intervjuja počastila z ugotovitvijo, da je eden redkih, ki mu je uspelo spremeniti smer glasbene zgodovine. Reichovo pionirstvo je v uporabi zvočnih »loopov«, s čemer ustvarja glasbene vzorce, ki so posebej značilni za njegova zgodnja dela. V kasnejšem glasbenem razvoju ob tem uporablja različne metodološke glasbene procese, s čemer ustvarja in raziskuje številne nove glasbene koncepte. Tako zasnovane kompozicije zaznamovane z repetativnostjo in vzorčnostjo imajo še danes neizmeren vpliv na sodobno glasbo.

Svojo ustvarjanje je kot že rečeno začel s pionirsko uporabo magnetnega traku z namenom kreiranja repetitivnih zvočnih vzorcev, metodo, ki se danes, sploh v popularni glasbi, množično uporablja. Na začetku mu je glavno inspiracijo predstavljal kolega iz vrst minimalističnega gibanja, Terry Riley. V poznejšem ustvarjalnem procesu pa tudi sam deklarira dolg skladateljem kot so Pérotin, Bach, Debussy in Stravinsky. Velik vpliv ima na njegova dela tudi jazz glasba, sploh glasba dveh prominentnih jazzovskih figur – Elle Fitzgerald in Alfreda Dellerja. Mnogo je k njegovemu skladateljskemu opusu prispeval tudi John Coltrane, med omembe vredne pa sodita recimo še Kenny Clarke in Miles Davis.

Ko govorimo o Reichovem glasbenem vplivu na druge, že omenjeno ne gre zanemariti njegovega vpliva na popularno glasbo. Ob tem pa tudi na skladatelje sodobne resne glasbe kot sta recimo Philip Glass in John Adams, ki o Raichu figurativno pravi, »da sicer gotovo ni izumil kolesa, a je vsem sodobnim glasbenim ustvarjalcem pokazal kako to kolo upravljati na nov način«. Svojevrsten dolg Reichu nosi tudi ambientalna in techno glasba. Povezava je bila lata 1999 počaščena s posebno kompilacijo naslovljeno »Reich Remixed«, na kateri so se svojemu klasičnemu vzorniku poklonili številni priznani DJji.

Delo »Music for 18 Musicians« je eno pionirskih del minimalistične glasbe. Napisano je za čelo, violino, dva klarineta, štiri klavirje, tri membrane, dva ksilofona in štiri ženske glasove. Delo je razdeljeno na 18 delov, pri čemer je vsak del posvečen enemu od instrumentov ali kombinaciji instrumentov. Melodija zaokroži v ciklu enajstih akordov, ki se ciklično končajo tam, kjer so se začeli. Posamezni akordi so poimenovani kot pulzi in si sledijo po sekcijah – od sekcije 1 do sekcije 11.

Že tako strukturirano delo bi bilo svojevrstna zanimivost, vendar delo nakazuje tudi na nekatere revolucionarne premike v sodobni glasbi, ki opisano zgradbo že kar nekaj časa pridno izrablja. Gre za zelo popularno in vplivno kompozicijo, ki je sicer v praksi težko izvedljiva, a kljub temu pogosto in uspešno izvajana. To je delo, ki minimalizmu podeljuje zgodovinsko legitimnost. Uživajte!

AVIZO