6. 5. 2008 Glasbeni ciklon

Giacomo Puccini

»Madam Butterfly« 2. in 3. dejanje

Minulo oddajo smo vpričo letošnje 150 obletnice rojstva, posvetili Giacomu Pucciniju, enemu največjih mojstrov opere. S tem namenom vam skozi aktualni oddaji predstavljamo njegovo najznamenitejšo opero »Madam Butterfly«. V prejšnji oddaji smo lahko prisluhnili prvemu dejanju opere, danes pa bomo v oddaji prisluhnili še preostalima, drugemu in tretjemu dejanju opere.

Drugo dejanje se prične tri leta po ljubezenski sceni, s katero smo se poslovili od prvega dejanja v prejšnji oddaji. Pinkerton je zaključil svojo službo v daljni deželi in se vrnil v ZDA, po tem ko je Butterfly obljubil, da se bo kmalu spet vrnil. Zvesta služkinja Suzuki domneva, da jo je zapustil, vendar jo Butterfly zavrne z eno najlepših in najbolj popularnih opernih arij »Un Bel Di vedremo« (Nekega lepega dne), v kateri svoji služabnici opisuje dan, ko se bo Pinkerton ponovno vrnil. Pinkerton v pismu preko ameriškega konzula Sharplessa sporoča, da se je v ZDA poročil z ameriško ženo. Pismo ji Sharpless prebere, vendar si Butterfly, ki angleško ne razume, po svoje razlaga Pinkertonovo sporočilo. Ko vidi njeno nedolžno veselje, ji Sharpless ne želi povedati resnice. Goro pred Butterfly pripelje novega snubca, ki pa ga zavrne, češ, da je že poročena. Goro ji razloži, da je zapuščena žena, ločena žena, česar pa Butterfly ne sprejme. Tudi Sharpless je ni sposoben prepričati, da pa bi pregnala vse dvome, jim ponosno predstavi svojega plavolasega otroka. Butterfly razloži, da ga je poimenovala »Sorrow« (Bolečina), a ko se bo njegov oče ponovno vrnil, ga bo preimenovala v »Joy« (Veselje). Konzul nemočno in v brezupu zapusti prizorišče. Ko se stvari skoraj ne bi mogle zdeti bolj brezizhodne, salve iz topov naznanijo prihod ladje »Abraham Lincoln«, na kateri se vrne Pinkerton. Butterfly, njen otrok in Suzuki v velikem pričakovanju posujejo hišo z cvetjem in se oblečejo v slovesna oblačila. Vsi trije se podajo k vratom, da bi pričakali Pinkertonov prihod. Ko pade noč Suzuki in otrok zaspita, Butterfly pa v pričakovanju in brez utrujenosti še vedno čaka.

Tretje dejanje se prične ob zori tega istega dne. Butterfly še vedno vztraja v pričakovanju. Suzuki se prebudi in prepriča izčrpano Butterfly, da leže k počitku. Suzuki nenadoma na vrtu zagleda ljudi. Imela je prav. Sharpless dokončno potrdi njene zle slutnje. Pinkerton je zapustil Butterfly zaradi svoje prave, ameriške žene Kate. Pinkerton konzula spremlja iz ozadja. Kesa se in ne upa pred Butterfly. Počasi dojame, da mu pomeni več kot si je sprva priznaval, da je bila eksotična poročna noč tudi zanj več kot čutna avantura. Suzuki je divje jezna, vendar jo Sharpless prepriča, da bosta Pinkertonova skrbela za otroka, če jima ga Butterfly odda. Pinkerton odide. Suzuki pripelje Butterfly v sobo. Vsa je vzhičena v prepričanju, da bo našla svojega moža, vendar jo v sobi pričaka njegova prava žena. Kate prosi Butterfly za odpuščanje in obljubi, da bo skrbela za njenega otroka, če ga bo izročila Pinkertonu. Butterfly resnico dojame in sprejem z neverjetnim mirom in dostojanstvom. Vljudno čestita Kate in jo prosi, da prideta čez pol ure po otroka, sedaj pa želi biti sama. Butterfly je zlomljena. Obrača se na boga svojih prednikov in prosi odpuščanja. Suzuki pripelje Joy, poslavlja se od sinka in mu želi srečno v daljnem svetu. Ostala je zapuščena in izdana, žrtev svojega privida, lažnega hrepenenja. In vendar odpušča, prepričana, da je ljubila. Iz skrinjice vzame očetovo bodalo: če ne more živet častno, bo umrla pokončno. Butterfly zarine hladno kovino vase. V tem trenutku prispeta Pinkerton in Sharpless, ki odkrijeta umirajočo dekle. Pinkerton v obupu zakriči njeno ime in zavesa pade.

Želimo vam prijetno poslušanje še zadnjega dela opere. V oddaji Glasbeni ciklon pa se ponovno slišimo ob tednu osorej. Srečno!

AVIZO

Oznake: