23. 11. 2008 Glasbeni ciklon

Hauschka

V današnji oddaji bomo nadaljevali z razkrivanjem sodobnih trendov v resni glasbi. Predstavili vam bomo projekt z imenom Hauschka, za katerim se skriva zelo zanimiv nemški skladatelj in pianist Volker Bertelmann. Njegovo delo v glavnem temelji na delu za prepariran klavir, ki ga spretno kombinira z modernimi glasbenimi praksami popularne kulture. Prisluhnili bomo njegovemu najnovejšemu albumu z naslovom »Ferndorf«.

Volker Bertelmann se posveča raziskovanju možnosti, ki jih ponuja tako imenovani prepariran klavir. To je koncept dojemanja klavirja, ki nasprotuje ustaljenim normam, ki sicer veljajo za ta instrument. Zanima ga zvok, v katerega lahko posega na različne nenavadne načine. Klavir je prepariran, če so med strune položeni različni predmeti, ki drastično deformirajo ali spremenijo zvok klavirja kot ga poznamo. Svoje korenine ima ta glasbeni koncept v delu francoskega skladatelja Erika Satiea, ki je deloval v poznem 19. in v začetku 20. stoletja.

Glasba, ki jo na ta način ustvarja Hauschka – za nekatere tudi največji up in nadaljevalec tradicije prepariranega klavirja v 21. stoletju – tako nagovarja bogato tradicijo tovrstne glasbe in jo konceptualno še nadgrajuje. Njegove igrive repetitivne konstrukcije, ki jasno kažejo na vpliv Satiea, so do neke mere tudi reminiscenca na zgodnja klavirska dela kakšnega Philipa Glassa ali kakšnega Terrya Rileya ali Stevea Reicha. Hauschka je eden tistih novih avtorjev na področju sodobne resne glasbe, ki ga ne skrbijo konvencije ali meje, ki jih z mešanjem različnih stilov z veseljem prekorači, s čemer posega na področja, ki so še kakšno desetletje nazaj za klasično glasbo veljala morda celo za nespodobna.

Hauschka velik del svoje glasbene filozofije dolguje tudi Johnu Cageu, ki je prav tako veliko delal za preparirani klavir. To se v številnih improvizacijah posebej izkaže na leta 2007 z velikim kritiškim uspehom pospremljenim prvencu »Room to Expand«. Letos pa je v ta mozaik dodal še nadaljevanje, album z naslovom »Ferndorf«.

Hauschka uspešno kombinira komorno glasbo, glasbene aspekte prepariranega klavirja s popularno in rock glasbo ter elektronsko zvočno senzibilnostjo. Njegov letošnji projekt z naslovom »Ferndorf« pomenljivo nosi ime kraja, kjer je rojen, s čemer nakazuje interes, da na glasbeni način avtobiografsko preiskuje svoje otroštvo in odraščanje. »Ferndorf« glasbeno nadgrajuje na predhodniku začeto delo. Približno polovica skladb na albumu je improviziranih, a tudi te kažejo, kako zelo se Volker Bertelmann razvija kot avtor. Na albumu je še vedno jasno zaznaven vpliv skladateljev kot so Michael Nyman, Philip Glass in Steve Reich. V svojem delu je precej soroden tudi Maxu Richterju, še enemu zelo obetajočemu mlademu nemškemu skladatelju, ki smo ga lahko poslušali v eni naših prejšnjih oddaj. Želimo vam prijetno poslušanje!

AVIZO