29. 3. 2006 Oddaja Zofijinih

Oddaja 29.3.2006

AVIZO

Pozdravljeni!

Danes vas čaka dokaj pisana oddaja, ki bo vsaj v svojem vsebinskem delu usmerjena na nekatere pretekle dogodke.

Da bomo stvar primerno uravnotežili vas že za uvodnim komadom pričakuje napovednik dveh prihajajočih dogodkov. V glavnem delu oddaje pa bomo pod lupo spoznali Študentsko filozofsko društvo iz Ljubljane, ki je pred dobrim tednom gostovalo na štajerskem koncu in pa besedo ali dve bomo rekli tudi o zadnjem dogodku v sklopu Zofijinih, na katerem smo predstavljali projekt »Različnost bogati, ne siromaši«..

Ker nas čaka veliko dela, je najbolje, da se brez večjih miselnih stranpoti neposredno predamo v naročje Zofije. Ostanite z nami!

GLASBA:

NOVICE

V četrtek 30. 3. 2006 ob 20. uri, vas v sklopu Medijskih besed vabimo v galerijo Media Nox. Tam bo potekala predstavitev knjige POROČILO SKUPINE ZA SPREMLJANJE NESTRPNOSTI 2004, ki je pri Mirovnem inštitutu izšla preteklo leto.

Tokratno Poročilo v ospredje postavlja obravnavo problemov Romov na področju šolstva, dostopa do medijev in medijskega diskurza, mehanizmov vključevanja in izključevanja ter politične korektnosti.

Poleg tega Poročilo prinaša se tri sklope, kjer so zbrane analize nestrpnih praks in diskurzov, ki so zaznamovali leto od izida prejšnje številke: izključevalna socialna politika in diskurz trenutne vladne koalicije, zakon o registraciji istospolnih partnerskih zvez in nestrpen diskurz, ki se vzpostavlja v odnosu do kulture, zlasti manjšinske in alternativne. Nekateri članki ne želijo zgolj opozarjati na diskriminatorne prakse in jih analizirati, pač pa koncepte nestrpnosti, tolerance, sovraštva, diskriminacije, izključevanja, identitet in razmerij moči tudi teoretsko prevprašati.

Ob predstavitvi knjige bomo v pogovoru z uredniki in pisci člankov, odprli debato o politični korektnosti in nekorektnosti ter o tem kakšne so možnosti za dejansko integracijo in enakost ter enakopravnost drugih in drugačnih v slovenskem prostoru.

Predstavitve se bodo udeležili

Sabina Autor, sourednica knjige,

dr. Roman Kuhar, sourednik knjige,

dr. Vesna Leskošek, socialna delavka, sodelavka Mirovnega inštituta,

dr. Marta Gregorčič in

dr. Boris Vezjak, predavatelj na Pedagoški fakulteti v Mariboru, Zofijin ljubimec.

Moderira Lana Z., avtorica projekta Medijske besede.

V sredo 5.4.2006 ob 19.00 vas vabimo na Mali oder Narodnega doma, kjer bomo predstavili novi slovenski filma Voda v očeh, mladega režiserja in scenarista Jožeta Baše, s katerim se bomo po filmu tudi pogovarjali.

Film Voda v očeh, ki je na zadnjem Festivalu slovenskega filma prejel Vesno za najboljši scenarij ter nagrado občinstva za najboljši film, dokazuje, da je moč tudi iz »amaterskega« filmskega polja prodreti v svet »etabliranega« filma, če le imaš vizijo in vztrajnost. Režiser, scenarist, montažer, glavni igralec in koproducent Jože Baša je študent fizike, sicer pa se ukvarja z režijo, glasbo, igro, fotografijo in videom. Vabljeni!

GLASBA:

Argumentacijski kotiček

P kot pedofil

Bi pedofile kastrirali in jim sekali ude? V novih časih Slovenci resno razpravljajo tudi o tem. Manca Zver, v prostem času voditeljica oddaje na TV Paprika in ministrova hči, je uspela razburkati slovensko javnost s svojim sogovorcem, poslancem SNS Zmagom Jelinčičem, in vneto prikimavala njegovim idejam o kastraciji in pohabljanju, pa tudi stigmatizaciji njihovega čela s črko P. Sama bi jih skupinsko fizično pretepla. Kasneje je lepotica in Zver svoje mnenje malce omilila, češ da je bila jezna in z mislimi pri zlorabljenih otrocih. A takoj zatem zatrdila, da ga ni spremenila – pedofilom ne smemo priznati človekovih pravic, je skupaj z drugimi lepotičkami odločno dodala na odmevni tiskovni konferenci.

Tema je odprla za naše kraje še zmerom nedorečeno vprašanje sovražnega govora, a tudi spolnih zlorab. Tisti, ki vidijo predvsem drugo, o prvem nočejo niti slišati, četudi definicija sovražnega govora skupaj z zakonskimi in ustavnimi določili jasno dokazuje, da imamo opraviti prav z njim. Zvrstile so se obsodbe in začuda tudi vneta prikimavanja. Eno od odprtih vprašanj je seveda soodgovornost medija: mag. Ajša Šunjič je kot odgovorna urednica TV Paprika bila izzvana, da pove, zakaj je dopustila takšno postopanje. Opravičila se je, žal pa ji ne more biti, je povedala v javnem pismu, ter dodala: »Dejstvo je, da sta šla voditeljica in gost z načinom govora predaleč, res pa je tudi, da če vsak med nami, ki ima otroka in je normalen človek, pri sebi pomisli, na podoben način razmišlja o teh bitjih – pedofilih, ki si ne zaslužijo imena človek.« (Večer, 10. 3. 2006)

Če odmislimo njeno ceneno defenzivno izvijanje, je omenjeni citat lep primerek argumenta iz ljudstva (argumentum ad populum): zato ker mnogi ali vsi ljudje mislijo, da je P pravilen, je P pravilen. Obstaja več zvrsti te zmote in omenjena je ti. argument iz večinskega mnenja. Šunjičeva se mora pretvarjati, da vsak normalen človek razmišlja tako kot gospodična Zver in poslanec Jelinčič: ta sta zgolj na glas povedala tisto, kar je tudi v vaši glavi. S dragoceno vsebino v njej pa ne more biti nič narobe, kot večkrat ugotavljate sami. Urednica celo verjame, da bo takšen diskurz v oddaji njene televizije dosegel svoj namen, če se bomo »vsi skupaj prebudili«.

Tak pritlehen zagovor sovražnega govora se več ne skriva. Gesta Šunjičeve, ki se ne le sklicuje na ljudstvo, ki da bojda misli enako kot ona, temveč mu to naravnost podtakne (seveda ni res, upamo, da si ljudje večinoma želijo gravure črke P na čelo pedofilov in da jih želijo pohabiti), je brez izhoda: če verjame, da za sovražnim govorom najbolj nizkotne vrste stojimo kar vsi, to ničesar ne spremeni. Njegova opravičljivost ne bo vzniknila niti v primeru, če ga zagovarja še zadnji Slovenec.

GLASBA:

Poročilo o Študentskem filozofskem društvu

Med 17. in 19. marcem je Ptuj gostil študente filozofije iz Ljubljane, ki so v tem prastarem mestu pripravili svoj delovni vikend. Študentsko filozofsko društvo iz Ljubljane je s tem izobraževalnim vikendom želelo ponuditi mladim študentom filozofije in ostalim zainteresiranim, možnost spoznavanja organizacijskih plati projektov, ki jih v društvu pripravljajo. Preko predstavitve dejavnosti so želeli vzbudit željo in motivacijo po obštudijskem delovanju v filozofskih okvirih.

Področja, ki so jih na vikendu raziskovali so se vezala na: praktično usposabljanje za pripravo projektov, pregled in dodelava stalnih projektov, produciranje novih idej delovanja, spoznavanje, druženje in seveda neizbežna zabava.

Študentsko filozofsko društvo (krajše ŠFD) se je rodilo v dobi progresivizma in moderne pluralistične misli, natančneje leta 1998. Ustanovljeno društvo je imelo en sam namen in cilj, da se mu pridružimo v ustvarjanju in gojenju filozofske misli, ki ne bo nikoli zamrla, »kajti filozofsko srce bo “živelo” tudi v bodoče, ko bo vse ostalo prenehalo bivati« kot jim je uspelo poetično zapisati v ustanovnem manifestu. V društvo lahko pristopi vsakdo, ki želi na področju filozofije podati kak svoj dragoceni prispevek, načeloma pa je društvo matična združba oddelka za filozofijo na Filozofski fakulteti v Ljubljani.

Potreba po tovrstnem društvu je dozorela zaradi želje študentov po konkretnem delovanju na področju filozofije. Vsi študentje si želijo neko dejavno skupino, ki bo omogočala različne dejavnosti: od pisanja filozofskih člankov, debatnih večerov z izbrano tematiko, izletov in ekskurzij, pomoči svojim kolegom v klopeh itd. Za kakovostno delo in nov zalet študentom filozofije na oddelku je bil nujen kakovosten pretok informacij med profesorji in študenti ter med samimi študenti na oddelku, zatorej se društvo trudi te vezi še poglobiti.

Zanimivo je dejstvo, ki pa na žalost še ni docela zaživelo v praksi, da je ena osnovnih nalog društva poglobiti sodelovanje z mariborskim oddelkom za filozofijo. To, kar pa je uspelo, je povezovanje in sodelovanje z filozofskimi oddelki iz območja bivše Jugoslavije. Prvi tovrstni projekti so potekali na nivoju Poletne filozofske šole, ki ga je društvo v preteklih treh izdajah organiziralo v Izoli. Letos se poletna šola prvič seli preko naših meja, cinično bi lahko rekli v tujino. Letošnja, četrta izvedba poletne šole bo na temo »Filozofija in umetnost – Umetnost in resnica« tako potekala v Dubrovniku.

Društvo vsako leto izda vsaj eno številko svoje revije Iluzija. Letos bosta izjemoma izšli kar dve. Prva edicija, ki bo dosegljiva koncem meseca maja, bo posvečena lanski poletni šoli, ki je potekala pod naslovom »Filozofija kot cokla znanosti«. To bo zbornik prispevkov predstavljenih na tem dogodku. Druga izdaja, ki bo prav tako nekakšen zbornik in bo izšla še pred poletjem, pa bo sestavljena pretežno iz tekstov nastalih v sklopu seminarja z naslovom »Foucault na delu«.

Delo na reviji je plod izključno prostovoljnega dela. Z revijo želijo filozofskemu občestvu podati nove filozofske teme. Borijo se za enakopravno zastopanost novih in različnih filozofskih smeri na domačem filozofskem prostoru. ILUZIJA je tako protest proti lažni elitnosti, ne-kompetentnosti, konservativnosti sedanjih filozofskih glasil ter njihovih predstavnikov.

Ob tem v društvu pripravljajo tudi tako imenovane Fil(m)ozofske večere, ki jih zavoljo lanske mariborske reprize in od letos tudi samostojno v Narodnem domu, poznamo tudi v Mariboru. Ideja je nastala z namenom združevanja filma in filozofije, ki bi na ta način diskurz o filmih dvignil na višji nivo. Letos se bodo filmozofski večeri v Ljubljani dogajali predvsem v sklopu kina Dvor, določene reprize pa boste v sklopu naših filmozofskih večerov deležni tudi v Mariboru.

Ob vsem tem se v Društvu vrstijo še različna predavanja, seminarje in strokovne ekskurzije. Doslej so organizirali štiri večje ekskurzije po Evropi, od katerih je bila ena pod naslovom »Ko to tamo filozofira« namenjena spoznavanju oddelkov iz prostora bivše Jugoslavije.

Skratka vse hvale vredna angažiranost, ki pa vsaj v Mariboru, navkljub izrecnim vabilom, študentov ne gane. Od štajerskih društev smo bili ob trideseterici ljubljanskih študentov in drugih zainteresiranih na vikendu prisotni samo še Zofijini. Skovali smo nova znanstva in nove ideje za delovanje obeh društev, ki se bodo lahko že kaj kmalu pokazala tudi v praksi.

Za morebitni stik z društvom ali za kakšno vprašane lahko pišete predsedniku društva Božidarju Škvarču Deodat@email.si ali Nini Voglar na naslov Nina_Voglar@yahoo.com.

Kmalu v društvu obljubljajo tudi lastno spletno stran, o čemer pa vas bomo seveda pravočasno obvestili.

GLASBA:

Prejšnji teden je v naši stalni bazi galeriji Media Nox, potekala predstavitev projekta in pogovor na temo »Različnost bogati, ne siromaši«. Predstavljen je bil CD-rom s tem naslovom, ki je nastal na osnovi dvoletnega raziskovalnega projekta o vsakdanjem življenju gejev in lezbijk v Sloveniji. Ob raziskavi pa je pred dnevi izšla tudi knjiga z naslovom Neznosno udobje zasebnosti.

Na predstavitvi smo gostili dr. Roman Kuharja iz Mirovnega inštituta, soavtor raziskave in producenta cd-roma ter Majo Pan iz Amnesty International, koproducentko cd-roma.

Namen projekta je spodbuditi razpravo o pravicah, ki so vezane na vprašanje intimnega državljanstva. Gre za koncept državljanstva, ki se je razvil v okviru študij državljanstva ter gejevskih in lezbičnih študij in odgovarja na vprašanje, kako posameznikove povsem zasebne izbire in zasebno življenje vplivajo na njegov ali njej status, pa tudi prakso enakopravnega državljana oziroma državljanke.

(za šole)

Na CD-romu je na plastičen način prikazana problematika istospolne usmerjenosti in njenega položaja v današnji družbi. V kombinaciji z raziskavo in navodili za poučevanje o tej problematiki, lahko na mediju najdemo tudi tri kratke igrane filme, ki prikazujejo tri klasične scene soočanja z homoseksualnostjo v najbolj vsakodnevnih situacijah. Ob tem je na CD-romu tudi nekaj intervjujev z geji in lezbijkami o nekaterih najbolj problematičnih vprašanjih, s katerimi se soočajo istospolno usmerjeni. Poslušajmo na primer kaj so povedali o razkritju pred starši.

(razkritje)

Maja Pan je o produkciji in distribuciji medija povedala naslednje.

(distribucija)

Po predstavitvi je stekla zanimiva debata, ki ji lahko v celoti prisluhnete v posnetku, ki ga je mogoče sneti na naši strani www.zofijini.net. Hkrati vas vabimo, da v kolikor vas je vsebina predstavljenega cd-roma pritegnila in bi ga želeli preveriti iz prve roke, da nam to sporočite in vam ga lahko priskrbimo.

GLASBA:

Za danes Zofijini zaključujemo. Ponovno srečanje je predvideno ob tednu osorej, do takrat pa veselo novim zmagam naproti. Srečno!

AVIZO