17. 1. 2006 Oddaja Zofijinih

Oddaja 17.1.2006

AVIZO

Pozdravljeni!

V današnji oddaji bomo zaključili tridelno nadaljevanko o Reneju Descartesu.

V kolikor še ne poznate zgodbe, naj vas spomnimo, da smo v prvih dveh oddajah letošnjega leta poslušali intervjuje z tremi prominentnimi filozofi, poznavalci Descartesove filozofije: Nenadom Miščevićem, Danilom Šustrom in Bojanom Borstnerjem. Intervjuje smo posneli kot popotnico kratkemu dokumentarnemu filmu o tem, zahodno misel oblikujočem filozofu.

Film z naslovom »Arhitekt nove dobe«, bo kmalu dosegljiv na naši spletni strani, zato vas že sedaj vabimo, da našo spletno stran obiščete in si film, seveda brezplačno, naložite na svoj računalnik.

In kaj se je zgodilo v preteklih nadaljevanjih te dramatične in z suspenzom nabite zgodbe o znamenitem znanstveniku in filozofu?

Slišali smo razmišljanja o nekaterih biografskih značilnostih filozofovega življenja. Predstavili smo ozadje njegovega ustvarjanja, ter načeli bistvena teoretična vprašanja redukcionizma, matematizacije, dvoma in slednjič, v pretekli oddaji, tudi izpeljavo vrhovnega stavka Descartesove gotovosti: »Mislim torej sem«.

V današnji zaključni oddaji te serije, se bomo posvetili poglobljeni analizi »cogita« (kogita), problematiki vpeljave Boga, ter znamenitega Descartesovega dualizma. V epilogu bomo preleteli in pretehtali Descartesovo zapuščino, nakar bomo lahko skupaj iskali pravi odgovor na vprašanje, s katerim smo ta ciklus tudi začeli: »je Descartes zares arhitekt nove dobe?«.

Želimo vam obilo užitkov ob poslušanju oddaje!

AVIZO