10. 1. 2006 Oddaja Zofijinih

Oddaja 10.1.2006

AVIZO

Pozdravljene zofijoljubimke, pozdravljeni zofijoljubimci!

V novem letu Zofijini žanjemo, kar smo sejali koncem minulega leta.

V so-pot dokumentarnega filma o Descartesu, ki smo ga pripravili v društvu, se v prvih radijskih oddajah v novem letu, skozi intervjuje s priznanimi filozofi, posvečamo poglobitvi in utrditvi znanja o tem, za zahodno mišljenje tako presodnem mislecu.

V današnji oddaji vam bomo predstavili drugi del, tri delne nadaljevanke o filozofu in znanstveniku Reneju Descartesu.

V minuli oddaji smo prisluhnili razmišljanjem o nekaterih biografskih značilnostih filozofovega življenja. Tako smo izvedeli nekaj o pomenu Descartesa za današnji čas, o njegovem zgodnjem življenju in spreobrnjenju. Predstavili smo ozadje njegovega ustvarjanja, čas, ki ga imenujemo sholastika in kako se je uspel kot človek znanosti in resnice uveljaviti v tej, dogmi prepuščeni dobi. Načeli pa smo že tudi dve teoretični vprašanji in sicer vprašanje redukcionizma in matematizacije kot temelja vsega Descartesovega sistema.

V današnji izdaji oddaje nadaljujemo na tem mestu z razmišljanjem o racionalizmu in o osrednji Descartesovi ideji dvoma, ki ga bomo slednjič poglobljeno implicirali v zimzelenem stavku »Mislim torej sem«.

Želimo vam dober sprejem!!

……………………….

S tem smo za danes zaključili. Nadaljevanje in dramaturški konec zgodbe o Descartesu se vam obeta v oddaji ob tednu osorej.

Ostane nam samo še vabilo k obisku naše spletne strani www.zofijini.net, ki se ponovno šibi po težo novih in zanimivih prispevkov, ki čakajo na vašo pozornost.

Do prihodnjega tedna vam želimo vse dobro. Od vas se do takrat poslavlja posadka radijskovalovne kapsule Zofijinih: Talija, Robi in Andrej. Srečno!

AVIZO