20. 11. 2015 Oddaja Zofijinih

Oddaja 11.11.2015

Oddaja Zofijinih je na frekvencah Radia MARŠ na sporedu vsako sredo ob 19. uri. Vabljeni k poslušanju!

AVIZO

V Evropo je le v nekaj mesecih pribežalo na tisoče ljudi, med njimi mnogi iz Bližnjega Vzhoda. Begunci, ki prihajajo k nam in različne teorije zarot v nekaterih ljudeh povzročijo različne misli in občutke, medtem ko druge spodbudijo k temeljitemu razmisleku o humanosti in človekovih pravicah ter k razumevanju evropske politike na Bližnjem Vzhodu. Dogajanja tam ne moremo in ne smemo ločiti od politike mednarodne skupnosti, katere del je tudi Slovenija. V medijskem prostoru je dogajanje na Bližnjem Vzhodu pogosto iztrgano iz širšega družbeno-političnega konteksta, kar nam onemogoča poglobljeno razumevanje in videnje lastne vloge in odgovornosti. Medtem ko je za nas večletna vojna v Siriji, vojno stanje v Afganistanu in Iraku in šestinosemdeset letna okupacija Palestine zgolj medijska novica, je za prebivalce tistih območij vsakdanja realnost, za katero je v veliki meri soodgovorna tudi politika Evropske unije.

Kulturna ambasada Palestine, ki traja od 5.-29. novembra, skuša širiti prostore razumevanja. Pripoveduje zgodbo o Palestini in Palestincih. O deželi na Bližnjem Vzhodu, v kateri svoboda ni nekaj samoumevnega. O deželi oljk in pomaranč z bogato kulturno-zgodovinsko dediščino, v kateri pa so ljudje prisiljeni živeti za zidovi in v izgnanstvu in od katerih ima pet milijonov ljudi status begunca.

V okviru Kulturne ambasade Palestine se bo razmišljalo o vlogi Evrope in Slovenije v Izraelu in Palestini. Mednarodna skupnost ostaja do izraelske okupacije in apartheida ravnodušna, ter gospodarsko, vojaško in raziskovalno sodelovanje med Izraelom in Evropo le še povečuje. Odnos Evrope do Izraela in Palestine ne izpostavi le geostrateških interesov, ki so v ozadju, temveč postavi pod vprašaj tudi razumevanje človekovih pravic, demokracijo in spoštovanje mednarodnega prava.

Zofijini ljubimci smo se kot organizatorji udeležili prvega dogodka v okviru Kulturne ambasade Palestine »Bližnjiki iz Bližnjega Vzhoda«, ki je potekal v četrtek 5. novembra. Predaval nam je Dr. Primož Šterbenc, ki je diplomiral in magistriral iz mednarodnih odnosov ter doktoriral iz sociologije religij. Trenutno je docent na Fakulteti za management Univerze na Primorskem. Ker se v zadnjem času ukvarja predvsem z islamom, zgodovino in sodobnimi problemi muslimanskega sveta, odnosi med Zahodom in muslimanskim svetom, izraelsko-palestinskim konfliktom ter geostrateškimi in varnostnimi vprašanji v Evraziji nam je odlično razložil razloge za begunski val, ki v zadnjih mesecih pljuska v Evropo, tudi skozi Slovenijo.

POSNETEK 1

Dr. Šterbenc je začel z zahodnjaškim poseganjem v Afganistan.

POSNETEK 2

V nadaljevanju je dr. Šterbenc govoril o razlogu, ki je še bolj povzročil begunsko katastrofo.

POSNETEK 3

Dr. Šterbenc pravi, da je potrebno za razumevanje Sirije, iz katere prihaja največ beguncev, pogledati rezultat tretjega poseganja Američanov v Iraku.

POSNETEK 4

Prva ogromna fronta, ki ruši Sirijo je torej sunitski-šiitska. Medtem je druga fronta med taborom odpora, v katerem so podobni akterji: Iran, Hezbollah, Sirski režim in Hamas na eni strani ter Izrael in ZDA na drugi.

POSNETEK 5

Tukaj je še tretja fronta, ki divja v Siriji in razdira to državo ter hkrati povzroča vale beguncev: geostrateška.

POSNETEK 6

To so torej tri fronte, ki rušijo Sirijo. Vprašanje, ki se zdi na mestu je naslednje: Kakšna je rešitev Sirskega konflikta?

POSNETEK 7

Navsezadnje pa je bilo govora tudi o Palestini.

POSNETEK 8 in 9

To je bilo za danes vse. Posnetek celotnega predavanja in druge informacije o Kulturni ambasadi Palestine lahko najdete na naši spletni strani www.zofijini.net.

Vabljeni, da se nam pridružite tudi pri drugih dogodkih, ki bodo potekali v okviru Kulturne ambasade Palestine.

AVIZO

Oznake: